A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

A migránsok száma világszinten „történelmi csúcspontra” juthat az idén, elérheti a 250 milliót – olvasható a Világbank tegnap közzétett becsléseit tartalmazó jelentésben.

A nemzetközi pénzügyi intézmény szerint a dél országai között zajló vándorlás a világszintű migráció 38 százalékát teszi ki, míg a délről északra tartó elvándorlás tekintetében 34 százalékos ez az arány. Ezek az adatok egyaránt magukban foglalják a politikai, a kulturális és a gazdasági okokból történő migrációt.

A világon számon tartott mintegy 250 millió migráns a Világbank számításai szerint 601 milliárd dollárt utal haza családjának, rokonainak, ebből 441 milliárd a fejlődő országokba jut. A legnagyobb összeget az Egyesült Államokból utalják (56 milliárd dollárt), utána következik Szaúd-Arábia (37 milliárd), majd Oroszország (33 milliárd). A hazautalások „legkedvezettebb” országa India, ahová 72 milliárd dollár folyik be, utána következik Kína (64 milliárd) és a Fülöp-szigetek (30 milliárd).

A jelentés szerint a legtöbb kivándorló Indiából, Mexikóból, Oroszországból, Kínából és Bangladesből indul útnak, a legtöbb bevándorlót pedig az Egyesült Államok, Szaúd-Arábia, Németország, Oroszország és az Egyesült Arab Emírségek fogadják be.

A Világbak tavaly 14,4 millió menekültet tartott számon, vagyis olyan emberet, aki saját országából menekül az üldöztetés elől, és valamely másik országban lel menedékre. A menekültek tavaly az összes migráns 6 százalékát tették ki, 86 százalékukat olyan fejlődő országok fogadták be, mint Törökország, Pakisztán vagy Libanon, a fejlett országok pedig 1,6 millió menekültet fogadtak be.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás