Hirdetés

Az Európai Bizottság 6 év után először tartott értékelő találkozót, mert súlyos kétségek merültek fel, hogy a tagállamok nem veszik komolyan tengeri természetvédelmi kötelezettségeiket. 12 ország hanyagolta el a tengeri biodiverzitás megőrzésére vonatkozó jogi vállalásait. A legtöbb gond a partmenti vizekkel van.

Múlt héten az Európai Bizottság 12 országot utasított a tengeri élőhelyei védelmének fejlesztésére, mivel az érintettek jelenleg nem felelnek meg a Natura 2000-es hálózat direktíváinak. EU hivatalnokok, nemzeti kormányzati képviselők, szakértők és NGO-k össztüze zúdult az érintett országokra a máltai egyeztetésen, ahol az EU-n belüli faj- és élőhelyvédelem aktuális helyzetét vizsgálták meg. Az Oceana szervezete teljességgel támogatja az EB által gyakorolt nyomást, hogy véglegesedjenek a fő európai természetvédelmi hálózatba tartozó védett területek.

A 6 év után először, a múlt héten tartott értékelő találkozón súlyos kétségek merültek fel, hogy a tagállamok mennyire veszik komolyan tengeri természetvédelmi kötelezettségeiket. Ezeknek elmulasztása pedig az EB által kiszabott jogi következményekhez vezethet.

Horvátország, Ciprus, Görögország, és Portugália védi legkevésbé a tengeri teknősöket, valamint a palackorrú delfineket, karöltve Franciaországgal, Olaszországgal, Spanyolországgal és az Egyesült Királysággal.

Kattints a képre további fotókért!

A korallzátonyok védelmében a legsúlyosabb hiányosságokat Ciprus, Horvátország, Franciaország, Olaszország, Málta, Portugália és Spanyolország esetében találták.

Lasse Gustavsson, az Oceana európai igazgatója szerint „A Natura 2000 csak 5 tengeri élőhelyet és 18 fajt véd. Nehéz megérteni, hogy az elmúlt 24 évben, amióta hatályba lépett, néhány EU ország még ennek betartására is képtelen volt. (…) Ez az akarathiány az európai törvények betartásával kapcsolatban, további veszélyekbe sorolja a környezetünket. Itt az ideje, hogy kérdőre vonjuk ezeket az országokat.”

Az Oceana a kezdetek óta aktívan részt vesz az értékelési folyamatban, tengeri expedíciók során gyűjtött, tudomány szakértőktől vagy publikált tanulmányokból származó bizonyítékokat szállít az Európai Bizottságnak. Ezek adatokat szolgáltatnak a mélytengeri ökoszisztémák jelentőségéről és tagoltságáról, például spanyol, olasz és portugál területeken található korallzátonyokról és tengeri barlangokról.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás