A rovat kizárólagos támogatója

Május végére 400 pár partifecske és 30 pár gyurgyalag foglalta el a számára felkínált költőhelyet. A mindössze 10-15 gramm testtömegű madárkák kiválóan érzik magukat Bácsbokod határában.

A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Bács-Kiskun megyei Helyi Csoportja, valamint Bácsbokod Nagyközség Önkormányzata közös összefogásának köszönhetően a Bácsbokod mellett található homokbányában az idei év áprilisában kialakításra került egy meredek fal szakasz, mely az előzetes elképzelések szerint a telepesen költő védett partifecskének (Riparia riparia) és fokozottan védett gyurgyalagnak (Merops apiaster) hivatott fészkelőhelyet biztosítani.

A közös megvalósítás olyan jól sikerült, hogy május végére 400 pár partifecske és 30 pár gyurgyalag foglalta el a számára felkínált költőhelyet. A madarak zavarása és a homokfal elbányászása költési időben a teljes telep megsemmisülését eredményezheti, ezért a lakosságot tájékoztató figyelem felhívó táblák is kihelyezésre kerültek. Felső-Bácskában már több mint 10 éve folyik a partifecskék telepeinek költési időben történő felkeresése és a madarak gyűrűzése, mellyel a kutatók arra próbálnak választ találni, hogy a telepek között milyen átmozgások vannak egyes költési szezonokon belül, valamint azt szeretnék megtudni, hogy egyes példányok évek múltával is ugyanazt a telepet keresik-e fel, vagy akár több tíz kilométer távolságra levő költőhelyet választják.

Az eddigi vizsgálatok azt bizonyítják, hogy az Alsó-Duna-völgyi madarak egy nagy populációt alkotnak, és egymással viszonylag gyakran keverednek akár egy fészkelési időszakon belül is, de nagyon sok még a megválaszolásra váró kérdés a faj viselkedését és vonulását illetően. Feltételezhető, hogy ez a faj az Egyenlítőtől délre tölti a telet, de a kutatók pontos információval nem rendelkeznek a partifecskék telelőhelyéről, vonulási útvonaláról.

 

Május 31.-én mintegy 160 általános iskolás diák és 10 pedagógus, valamint az önkormányzat dolgozóinak részvételével egy bemutató gyűrűzést tartottak a szakemberek a homokbányában. A madárgyűrűzés során összesen 160 partifecskét és a gyerekek nagy örömére egy gyurgyalagot jelöltek meg fémgyűrűvel. 23 olyan partifecske is hálóba akadt, amely már viselt gyűrűt. Ezek közül 3 példány 2016-ban Baján, 12 példány 2015-ben Bácsalmáson, 3 példány 2015-ben Garán, 3 példány 2014-ben Bácsalmáson és 1 példány 2014-ben Baján kapott gyűrűt. Érdekességként egy szerb gyűrűs madarat is sikerült megfogni, aminek a gyűrűzési adatait egyelőre nem tudják a szakemberek, de feltehetően a Vajdaságból származik. Ez az európai szinten sajnos csökkenő állományú madárfaj, hosszú távú vonuló és mindössze 10-15 gramm testtömeget ér el.

A partifecskék a hazai veszélyeztető tényezőkön túl (fészkelőhelyek állapotának leromlása, szándékos zavarás, homok kitermelés fészkeléskor…) számos veszélynek vannak kitéve a vonulás során. Ezért is fontos, hogy a magyarországi fészkelőhelyein a lehető legtöbb védelmi intézkedéssel próbáljuk segíteni költésük sikerét. Bácsbokod önkormányzata nagyon pozitívan állt a természetvédők ötletéhez és a homokbányát a madarak számára költésre alkalmassá tette, ez is jól mutatja, hogy a település mennyire magáénak érzi Bácsbokod természeti értékeit és azért tenni sem rest. A program sikere arra ösztönzi a résztvevőket, hogy a jövőben is folytassák a közös védelmi tevékenységet és a környezeti nevelési célzatú demonstrációs gyűrűzéseket, terepi foglalkozásokat, ami mind hozzájárulhat ahhoz, hogy a felnövő generációk még környezettudatosabban éljenek és fontosnak tartsák a helyi értékek megőrzését – írta Tamás Ádám természetvédelmi őr a park honlapján.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás