A rovat kizárólagos támogatója

„Amikor mi geológiát tanultunk, el sem tudtuk képzelni, hogy valaha élőben is látni fogunk gleccsereket.” – emlékezett vissza tanulmányaira Juhász Árpád a Klímabarát esték legutóbbi vendége. Magyarország legismertebb geológusa több mint 50 éve hat kontinenst bejárva kutatja és dokumentálja bolygónk jégárjait.

A gleccserek tudományos vizsgálata és az évtizedek során szerzett személyes tapasztalatok meggyőződéssé formálták benne kezdeti hipotézisét, miszerint „van globális felmelegedés, és ezek legjobb hőmérői a gleccserek.”

A Föld történetének szakértő ismerője elmondta – mindig voltak és lesznek természetes klímaváltozások. Nincs kizárva, hogy a napjainkban tapasztalt felmelegedés hátterében is részben ilyen folyamat áll.” A felmelegedés ilyen mértékű fokozódásáért azonban az ember is felelőssé tehető. „A légkör CO2 tartalma jelentősen megnövekedett, ami üvegházhatást fejt ki. Ez a folyamat ma is tart és egyre csak növekszik.”

Juhász Árpád csodaként említi, hogy az ENSZ kimondta: a légkör CO2 koncentrációjának ilyen mértékű és sebességű megemelkedésében az ember a bűnös. A Föld jégtakarói földrajzi helyzettől, szélességi foktól, felszín feletti magasságtól függően különböző módon, de mindenhol vesztenek vastagságukból, a gleccsereken pedig mindez vizuálisan is meglátszik. „Néhány rendhagyó gleccser kivételével bolygónk minden jégárja rövidül, a jégtömegek erősen olvadnak, ami egyértelmű bizonyítéka a napjainkban sokat emlegetett globális felmelegedésnek.”

Elmondása szerint a gleccserek a Föld legjobb hőmérői, hiszen nem egy-egy évszak vagy néhány esztendő szeszélyes időjárási eseményeit tükrözik, hanem több évtized hőmérséklet- és csapadékviszonyait.

gleccser olvadásgleccser olvadás

Juhász Árpád előadásához szorosan kapcsolódóan és a Klímabarát esték résztvevőivel folytatott kötetetlen beszélgetés bevezetőjeként 20 perces filmet mutatott be, amelyet felerészt saját, amatőr felvételeiből állított össze. Egy, a közönség soraiból érkező kérdésre megismételte előadásának egyik vészterhes megállapítását: a globális felmelegedés folyamata az esetben is még jó ideig eltartana, ha a mai napon a CO2 kibocsátásért felelős minden emberi tényezőt beszüntetnénk.

Az est zárásaként Kovács Lajos, a Klímabarát Települések Szövetségének elnöke megköszönte Juhász Árpád részvételét, és mindenkit sok szeretettel meghívott a programsorozat következő alkalmára, amelyen a MagNet Magyar Közösségi Bank Zrt. lesz a vendég.
A Klímabarát estéket a Klímabarát Települések Szövetsége és Budapest Főváros XII. kerület Hegyvidék Önkormányzata közösen szervezi.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek