A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

A közmunka programok összehangolása érdekében a vidékfejlesztési tárcától a jövőben a Belügyminisztérium irányítása alá kerül a 12 területi vízügyi igazgatóság – jelentette be Illés Zoltán Kiskörén.

A kormányzat szándékai szerint ugyanis, a vízügyben foglalkoztatott közmunkások száma a korábbi 9 ezerről 35-50 ezerre emelkedik a következő években – közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium környezetvédelmi államtitkára, amikor felavatta a Tiszamenti Regionális Vízművek Zrt. 550 millió forintos rekonstrukción átesett kiskörei víztisztító művét. Az átalakítás célja, hogy a közmunka program valamennyi eleme egy kézben összpontosuljon, a hatékony irányítás érdekében egy helyettes államtitkárság felügyelete alatt. Ugyanakkor a szakmai, hatósági felügyeletet továbbra is a vidékfejlesztési tárca látja el – tette hozzá.

A kormányzatnak az a szándéka, hogy jelentősen csökkenjen a vízi-közmű szolgáltatók száma. Ugyanis, miközben a rendszerváltást megelőzően, mindössze 33 vállalat látta el az ivóvíz szolgáltatási és szennyvíz kezelési feladatokat, ma 400 társaság működik – mondta az államtitkár. Ez elfogadhatatlan, hiszen a rendszer szétdarabolását, az elamortizálódott közműhálózat felújításának elmaradását eredményezte, ami a hatékony működés rovására ment – szögezte le. Példaként említette, hogy az elmaradt rekonstrukciók miatt a magyar vízközmű hálózat 40 százalékos veszteséggel működik, vagyis minden 100 liter vízből 40 liter elszivárog.

Ebben a helyzetben a már elkészült és várhatóan 2012 január elsején életbe lépő vízi-közmű törvény szerint azok az önkormányzatok válhatnak a hálózatok tulajdonosaivá, akiket terhel az ivóvíz ellátási kötelezettség. Ez azt jelenti, hogy a vízmű társaságokba az önkormányzatok által korábban apportként bevitt vezeték hálózatok áfa és társasági adó mentesen újra visszakerülnek az önkormányzatok tulajdonába. Amennyiben ez nem valósul meg akár az önkormányzati szándék, akár a társasági érdek miatt az állam ingatlanként kisajátítja a rendszereket és állami tulajdonként működteti tovább.

A helyhatóságok pedig, a szaktárca reményei szerint azokkal az állami vízközmű szolgáltatókkal kötnek majd szolgáltatási szerződést, amelyek a profittal szemben a biztonságos ellátást tartják a legfontosabbnak. Ily módon jelentősen csökkenhet a szolgáltatók száma és ezzel együtt a vízdíjak is – mondta az államtitkár.

A most átadott beruházás keretében 2100 köbméter kapacitásúra bővült, a korábban napi 800 köbméter víz tisztítására alkalmas, öt Tisza-tó menti település szennyvizét befogadó szennyvíztisztító telep kapacitása, illetve egy harmadik tisztítási fokozat is garantálja a befogadó Tisza vízminőségét. Emellett a korszerű iszapkomposztálás kialakításával, a keletkező szennyvíziszap mellett a települési zöldhulladék is komposztálható. A beruházáshoz 454 millió forint támogatást nyújtott az Európai Unió a nemzeti fejlesztési terv keretében.
Az állami tulajdonú Tiszamenti Regionális Vízművek Zrt. 5 megye 50 településén biztosítja az ivóvízellátást illetve a szennyvíztisztítást. A társaság az elmúlt egy évben megduplázta szolgáltatási területét.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás