Hirdetés

Az elmúlt hónapok bezártsága sokakból kihozta az alkotó kedvű ezermestert. Sokan álltak neki kisebb bútorok elkészítésének vagy felújításának, mások apróbb ládákat, dobozokat, használati tárgyakat készítettek. Ezúttal azoknak szeretnénk kedvezni, akik az apróságok után egy kicsit nagyobb projektbe is belevágnának. 

Gyalult fűrészáruk – mit értünk ezalatt?

A fatelepeken és hobbiboltokban rengeteg fajta fűrészáru kapható. Gyalult fűrészáru alatt azokat a termékeket értjük, amelyeknek a felületét már előkészítették. Ezek a fajta anyagok már nem szálkásak, a tapintásuk sima, de a fa nem (vagy nem feltétlenül) lakkozott vagy kezelt. 

A Káplár fatelepnél kapható gyalult fűrészáru előnye, hogy a munka ezekkel a termékekkel nagyon egyszerű. Az esetek többségében ráadásul nem is gyalult gerendát vagy deszkát, hanem valamilyen félkész terméket, például padlólapot vagy hornyozott lambériát vásárolunk. Ezekkel pedig tényleg szinte gyerekjáték a munka. 

Projektek gyalult deszkából

Kezdőként az egyik legérdekesebb és leghasznosabb dolog, amit gyalult fűrészáruból készíthetünk, a lambéria. Ez a praktikus lakberendezési kiegészítő nagyon sokféle feladatot elláthat. Takarhat vezetéket, védheti a falakat a kézlenyomatoktól és sérülésektől, de lehet egyszerű dekorációs elem is. 

Sokan lépcsőket, létrákat is készítenek ebből az anyagból. A gyalult fűrészárukkal egyszerű a munka, hiszen méretre vágás és szerelés után már csak lakkozni, festeni vagy viaszolni kell, és gyakorlatilag kész is a projekt. 

Mire érdemes figyelni?

A gyalult fűrészáru legnagyobb előnye, hogy általában már szárítva jutunk hozzá az anyagokhoz. Ez azt jelenti, hogy kevésbé kell aggódni azon, hogy vajon a száradás során mennyi víz távozik, és mennyit csökken a fa térfogata. Természetesen, ha nagyon száraz környezetbe, például panellakásba visszük a fát, érdemes itt pár napot várni a végső feldolgozással. 

A gyalult fűrészáru nagyon szép, minőségi hatást kelt, hiszen a fa rajzolata akár önmagában, festés nélkül is nagyon szép. Csak némi lakkozásra, esetleg pácos vagy viaszos kezelésre van szükség ahhoz, hogy időtálló és szép megoldást kapjunk. Sok helyen ma már csak lenolajjal kezelik a deszkákat. Ezt akár színezhetjük is kávé, céklalé segítségével, így igazán különleges árnyalatú bútort kapunk. 

A faanyag kiválasztásánál célszerű figyelembe venni, hogy egyes anyagok nagyon erősen kopnak, a felszínükön benyomódás alakulhat ki. Ha nagy terhelésnek kitett bútort készítünk, jobb, ha keményebb fát választunk.

Szerencsére faanyagokat ma már akár online is rendelhetünk. Ha egy megbízható fatelepet választunk a beszerzéshez, általában sokat spórolhatunk.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás