A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

Nagyjából háromezer rénszarvast készülnek kilőni egy, a Déli-sark közelében fekvő szigeten, hogy véget vessenek az állatok környezeti pusztításának. A Déli-Georgián élő populáció eltapossa a helyi növényzetet, és komoly fenyegetést jelent a sziget királypingvinjeire is.

A nagyrészt számi nemzetiségű rénszarvaspásztorok alkotta 16 fős csapat már megérkezett – a Nagy-Britannia tengerentúli területeihez tartozó – Déli-Georgiára, hogy összeterelje és kilője a sziget összes rénszarvasát. A pingvineknek és fókáknak otthont adó területen nincsenek őshonos legelő állatok. "A rénszarvasok ma már aggasztó problémát jelentenek" – közölte Reidar Andersen, a csapatot irányító Norvég Természetvédelmi Felügyelőség igazgatója.

A rénszarvasok kizárólag az arktikus és szubarktikus régióban őshonosak, vagyis éppen a világ másik végén. A Déli-Georgián élő populációjuk eltapossa a helyi növényzetet, és komoly fenyegetést jelent a sziget királypingvinjeire, valamint az olyan őshonos madarakra, mint a parlagi pipiske és a nyílfarkú réce, melyeknek elpusztítja fészkeit.

A pásztorok ezen a héten kerítéseket és egy karámot állítottak fel a számi tradíciókat követve – mondta Andersen. Az állatok kilövése valószínűleg két nyarat vesz igénybe. A rénszarvasokat norvég bálnavadászok telepítették be a szigetre még a 20. század elején, hogy állandó élelemforrást biztosítsanak maguknak. Andersen szerint a mostani intézkedés során kilőtt állatok húsát a nagyjából háromezer fős lakossággal rendelkező Falkland-szigetekre szállítják, ahol a tervek szerint a helyieknek és az oda érkező cirkálók utasainak fogják eladni.
Képünk – illusztráció  –forrása
 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás