A rovat kizárólagos támogatója

Több mint 10 %-ot zuhantak a Bayer gyógyszergyár részvényei tegnap az európai kereskedésben, miután a kaliforniai bíróság kimondta, hogy a német multinacionális cég által nemrég felvásárolt többek között génmódosított vetőmagokkal foglalkozó Monsantónak 289 millió dollárt kell fizetnie.

A cég nem figyelmeztette vásárlóit, hogy fő gyomirtó terméke rákot okozhat. Egy terméküket használó, ma már dolgozni képtelen, rákot kapott kertész, Dewayne Johnson perelte be a céget még 2016-ban. Azt nyilatkozta, nem gondolta volna, hogy megéri a per végét.  A bírósági eljárásban a bíró engedélyezte tudományos bizonyítékok bemutatását is, sőt, a cég belső levelezéséből kiderült: ők maguk is veszélyesnek ítélték a szert.
A Monsantót a Bayer idén vette meg 63 milliárd dollárért. A cég ellen több mint ötezer hasonló bírósági ügy van folyamatban glifozáttartalmú Roundup márkájú gyomirtói miatt. A mostani ügyben fellebbeznek. A szert még 1970-ben fedezte fel a cég vegyésze, John E. Franz.

A WHO 2015-ben “valószínűleg rákkeltőnek” minősítette a szert, az amerikai környezetvédelmi hivatal viszont több évtizedes vizsgálatok után 2017 szeptemberében azt mondta ki, hogy az anyag valószínűleg nem okoz rákot emberekben. A Reuters korábbi nyomozása szerint a WHO riportjából kiszedtek részeket, amik a konklúziót gyengítették. Az EU egyelőre nem tudja eldönteni, mit kezdjen a szerrel, de a vizsgálataik szerint a Monsanto manipulálta a glifozátos kutatásokat, így a legújabb tervezet szerint 2022-re betiltanák- írta a forbes.

A bíróság szerint is rákkeltő a Monsanto glifozátos gyomirtója

A bíróság szerint is rákkeltő a Monsanto glifozátos gyomirtója

A Monsanto vegyipari óriáscég köteles csaknem 290 millió dolláros kártérítést fizetni rákkeltő gyomirtói egyik áldozatának. Erről hozott döntést augusztus 10-én egy San Franciscó-i bíróság.

Az esküdtszék felelősnek mondta ki a közelmúltban a német Bayer tulajdonába került óriásvállalatot abban, hogy – miközben tudott Roundup nevű gyomirtója rákkeltő hatásáról – nem tájékoztatta vásárlóit a szer használatának lehetséges következményeiről. A júniusban kezdődött per a maga nemében az első volt: először mondták ki bíróságon, hogy a glifozátot tartalmazó Roundup gyomirtó rákkeltő, és először nyert pert ez ügyben az egyik áldozat. A per után várhatóan további áldozatok ezrei adhatnak be perkeresetet a Monsanto ellen, de amerikai sajtójelentések szerint máris ezernyi ilyen jellegű per van folyamatban országszerte.
 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás