A rovat kizárólagos támogatója

Itt a tavasz, aki a kertvárosban lakik a kényszerű karanténhelyzet miatt most extra időt fordíthat arra, hogy kertészkedjen. A közérzetét ez biztosan javítani fogja. De ez a tevékenység meglepően sokszor átcsap abba, hogy a legjobb szándékú városi kertészkedő is összegyűjti a kerti zöld “hulladékot”, s elszállítatja (?!), vagy elégeti (?!). Mindkettő borzalmasan hibás cselekedet. Nos nekik szól Bardóczi Sándor Budapest főkertésze.

A belvárosiak már elkapcsoltak, akkor beszéljünk a hüvelygomb…ööö…a mikorrhizáról!

A mikorrhiza gomba-gyökér kapcsolatot jelent (mikor=gomba, rhiza=gyökér). Minden növény a kertben él vele, ez a természetes védekezőképességének az alapja. Aki a kerti zöld hulladékot elszállítatja a kertjéből, azzal meglopja a saját kertjét, kizsarolja a saját talaját, nem eteti rendesen a mikorrhizát. Aki elégeti a kerti lombot, fát vizes állapotában, az pedig például szén-monoxidot, PM10-et, fenolokat termel, azaz veszélyesen mérgezi a környezetét. Az avarégetés Budapest teljes területén egyébként rendeletileg tilos. Ez a népi sport viszont ennek ellenére, nem függetlenül az agglomerációs települések avarégetési gyakorlatától nagyon rossz levegőhelyzetet eredményezhet. Az olyan vírusok, mint a covid-19 vagy az influenza pedig a levegőszennyezés részecskéire tapadva vidáman utazgathatnak.

De mit tehet a karanténkertész? A kerti lomb komposztálva térfogatának töredékére roskad össze nagyon hamar, a fadarálék pedig a legkiválóbb talajtakaró. Nem igaz, (tudományos cáfolt) az a városi legenda sem, hogy egyes falevelek, például a diólevél a komposztban allelopátiát (csírázásgátlást) okozhat: az érett, 6-9 hónapos kerti komposztban már teljesen lebomlanak ezek a vegyületek, tápanyag utánpótlásnak a diólevél komposzt ugyanúgy alkalmas. A faaprítékot a cserjék, fák alá terítve, a veteményesekben, a virágágyakban kitűnő mulcsot (talajtakarót) kapunk ingyen, ami aztán nem hagyja kiszáradni a fellazított talajt, a kioldódó anyagaik a gyomosodást gátolják, táplálják a talajéletet.

A fás szárú növények immunrendszerét a hajszálgyökereikhez kapcsolódó talajlakó fonalgombák biztosítják. Olyanok ezek, mint az ember beleiben élő baktériumok. Nélkülük nincs immunrendszer. A komposztanyag és a fadarálék pedig olyan a kertnek, mint emberi szervezetnek a probiotikumok. NE tagadjuk meg ez a kertjeinktől. A helyben felhasznált kerti zöld hulladék igazából NEM hulladék. Hasznos anyag, a biológiai körforgás része. Ha elszállítatjuk, akkor nem csak káros üzemanyaggal pöfögtetjük teli a levegőt feleslegesen, de értékes talajerő-utánpótlástól fosztjuk meg a saját kertjeinket. A karanténkertészkedés talán arra is segít ráirányítani a figyelmet, hogy a kertjeinkben a természetes körforgás mímelése haszonnal jár a kertjeink számára.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás