A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

A természetvédelmi törekvéseknek köszönhetően nőne a hegyi gorillák száma Virungában (Uganda, Kongó, Ruanda határán), de nincs hova menniük, ezért egymásnak esnek: háromszorosára nőtt az erőszakos összecsapások száma, ötszörösére a kölyökgyilkosság és hét fiatal hím is elpusztult az összecsapások miatt 2007 és 2017 között.

Egy új vizsgálat alapján a kelet-afrikai hegyi gorillák populációjának sűrűbbé válása, illetve az élőhely hiánya miatt csökkent az állomány növekedésének mértéke. Damien Caillaud, a Davisi Kaliforniai Egyetem munkatársa szerint a Virunga-hegység állatainak egyedszáma csaknem negyven éve gyarapszik, élőhelyük mérete azonban nem nő. A hegyi gorillák számának növekedésével az egyes csoportok gyakrabban kerülnek kapcsolatba egymással, ezek a találkozások pedig sokszor erőszakhoz vezetnek.

A folyamat hatására 2000 és 2017 között a fiatal állatok halálozási aránya jelentősen megnövekedett, és mintegy felével csökkent az állomány éves gyarapodási rátája.

A csapat a Ruanda, Uganda és Kongó határán lévő Virunga-hegységben élő hegyigorilla-populációra vonatkozó, az elmúlt ötven évben begyűjtött adatokat elemezte. Az információk alapján az eredeti csoportok többször szétszakadtak, amikor a fiatal ezüsthátúak elkezdtek harcolni az idősebb vezetőkkel.

Három csoportból így jött létre 2006-ban ugyanazon a területen tizenegy kisebb. Míg egy átlagos gorillacsoport tíz egyedet számlál, ebben az eredeti három csoportosulásban 26-65 gorilla élt, amelyek között akár nyolc is lehetett ezüsthátú. Más területekre nem tudtak átköltözni a csoportok, mivel azok vagy mezőgazdasági hasznosítás alatt állnak, vagy már más gorillák lakják. Ilyen sok csoport számára túl kicsi ez a terület.

Dian Fossey gorilláival

Winnie Eckardt, a Dian Fossey Gorilla Fund szakértője szerint míg 2007 előtt alig voltak összetűzések az egyes csoportok között, most már olyan gyakoriak, hogy alig dokumentálhatók. „A populáció szokatlanul nagy sűrűsége miatt a tudósok attól tartanak, hogy a csoportok közötti agresszió és a stressz súlyosan befolyásolja az állatok jóllétét” – mondta Caillaud.

A szakértő szerint a csoportok sűrűsége adott területen fontosabb tényező, mint az állatok száma egy csoporton belül. Ha 100 gorilla él három csoportban, valószínűleg kisebb helyre van szükségük, mint ha tíz csoportba tagolódva élnek. A Virunga-hegységi állomány jelenleg mintegy 600 példányból áll. Az 1980-as évek elején a 460 négyzetkilométernyi erdős területen számuk a becslések szerint csupán 250 volt.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás