A rovat kizárólagos támogatója
Forrás: ujszo.com

Ha a szlovák környezetvédelmi tárca terve valóra válik, a jövőben a PET-palackokat is ugyanúgy visszaválthatják majd az üzletekben, mint például a sörös- vagy borosüvegeket. A szaktárca ezzel is szeretne hozzájárulni ahhoz, hogy minél több hulladékot szelektáljanak.

Sólymos László környezetvédelmi miniszter a Sme napilapnak adott interjúban ismerte el, hogy még a jelenlegi választási időszak végéig, vagyis 2020-ig szeretné elérni, hogy a PET-palackok visszaválthatók legyenek.
„A célom, az, hogy ezt a lehető leggyorsabban véghezvihessük. Amíg miniszter leszek, mindent megteszek ennek érdekében. Nem tudom megígérni, hogy a visszaváltást a kormányzati időszak végéig biztosan teljesítjük, de örülnék annak, ha ez sikerülne” – mondta a tárcavezető, hozzátéve, hogy sok függ az ezzel kapcsolatban folyó uniós vitától is.

A miniszter is elismeri azonban, hogy a PET-palackok visszaváltásának a bevezetése nem lesz ingyen, az ezzel kapcsolatos rendszer kiépítése több tízmillió euróba kerülhet. Sólymos szerint az első körben az ezzel kapcsolatos elemzéseket kell kidolgozni, ezt követően ülhetnek le tárgyalni a kereskedőkkel és a gyártókkal.

A minisztérium ezzel a lépéssel is növelné a szelektált hulladék arányát, amire Szlovákiának égető szüksége van, hiszen e tekintetben van mit behoznunk. Szlovákia az Európai Bizottság szerint azon 14 uniós tagország közé tartozik, amelyek valószínűleg képtelenek lesznek teljesíteni azt a vállalást, amely szerint 2020-ig 50 százalékra növelik a szelektált hulladék arányát. „Míg Hollandiában már a hulladék 53, Németországban pedig a 66 százalékát szelektálják, Szlovákiában ez 23 százalék körül mozog” – figyelmeztet Jana Cappello, az Európai Bizottság szlovákiai képviseletének a szóvivője.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek