A rovat kizárólagos támogatója

A parameter.sk számolt be róla, hogy a szlovák parlament az egyutas műanyagpalackokra és fém italosdobozokra 2022-től bevezetendő kötelező betétdíjról döntött. A bevezetést a legnagyobb szlovák élelmiszer kereskedelmi láncokat tömörítő, a PET-palackok mintegy felének kibocsátásáért felelős SAMO is üdvözölte.

Utóbbi annak fényében érdekes, hogy a szlovák kereskedők augusztusban még úgy nyilatkoztak, hogy az illetékes minisztérium 60%-os adatával szemben saját adataik szerint a PET-palackok 69%-t gyűjtik vissza jelenleg országosan szelektíven (Magyarországon a rendelkezésre álló adatok alapján csak becsülni lehet, hogy a hasznosítás nem éri el a forgalomba hozott palackok 50%-t) és 2029-re a 90%-s visszagyűjtési cél betétdíj nélkül is teljesíthető.

A 2025-re 77%-s, 2029-re 90%-s visszagyűjtési célszámról – és mellette az italos PET-palackokban 25% majd 30% újrahasznosított anyag tartalom előírásáról – egyébként az Európai Unió tavasszal döntött egyes műanyagtermékek környezetre gyakorolt hatásának csökkentéséről szóló irányelvében. Ebben az Unió maga is a betétdíjat nevezi meg mint az egyik lehetséges eszközt a visszagyűjtési célok elérésére.

Szlovákiában egy évben mintegy egymilliárd PET-palack kerül forgalomba, ebből 400 millió viszont a szeméttelepeken köt ki. 2022-től a PET-palackok után 12, a fém italos dobozok után 10 cent lenne a fizetendő betétdíj – az összeg közel azonos, mint a Magyarországon még Illés Zoltán államtitkár által 2013-ban szorgalmazott 30 Ft. Akkor az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség tanulmányban vizsgáltatta meg egy betétdíj magyarországi megvalósíthatóságát. A vizsgálatban a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Nonprofit Kft. egy olyan modellt dolgozott ki, melyben minden palackra egyedi azonosító kerül, kizárva a visszaélés lehetőségét.

A parameter.sk azt írja, betétdíj alkalmazása csak 300 m2 üzletméret felett lesz kötelező, kérdés, ez csak a visszaváltásra vagy a kivetésre is vonatkozik-e.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás