A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

A szövetségi kormány döntése értelmében 2022-től Németországban megtiltják a hím naposcsibék leölését. Németország a világ első országa, ahol véget vetnek a kakascsibék tömeges leölésének – közölte a berlini tájékoztatóján Martina Fietz helyettes kormányszóvivő.

A németországi keltetőkben évente kb. 45 millió hím naposcsibét pusztítanak el. Rendszerint élve ledarálják őket, óriási szenvedést okozva az apró szárnyasoknak. A tömegmészárlást azért folytatják, mert a tojótyúkok kakascsibéinek felnevelése nem gazdaságos.

De a szövetségi költségvetésből 2008 óta közel 10 millió euróval támogatott fejlesztésekkel van már emberségesebb megoldás, nem is egy, ezért 12 hónap türelmi idő után minden keltetőüzemben szakítani kell a csibedarálás gyakorlatával – közölte a helyettes kormányszóvivő, arra utalva, hogy több módszert is kidolgoztak a tojásban fejlődő csibe nemének megállapítására.

A kormány törvényjavaslata szerint 2022. január 1-től tilos a kikelt hím naposcsibék leölése, és 2024. január 1-től tovább szigorítják az előírásokat, megtiltva a csibeembriók leölését (a tojás elpusztítását) is a keltetés 6. napjától.Ezt azzal indokolják, hogy a tudományos ismeretek alapján nem lehet kizárni, hogy az embrió a 7. naptól képes fájdalmat érezni.

A kakascsibék leölésének tiltásáról a CDU/CSU jobbközép pártszövetség és a szociáldemokraták (SPD) 2018-ban kötött koalíciós szerződése rendelkezik. A kormánypártok az új szabályokkal arra törekednek, hogy a keltetőipar tevékenysége megfeleljen az állatvédelmi törvénynek, miszerint ésszerű ok nélkül nem szabad fájdalmat, szenvedés vagy kárt okozni az állatoknak. A törvényjavaslat parlamenti elfogadása biztosra vehető.

Franciaország egy éve jelentette be, hogy 2021 év végén betiltja a kakascsibék élve darálását.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek