A rovat kizárólagos támogatója
Forrás: telex.hu

Az Európai Bizottság is jóváhagyta, így Franciaország betilthatja a 2,5 órásnál rövidebb, belföldi repülőjáratokat az olyan városok között, amik vasúttal is össze vannak kötve. A tilalom kezdetben csak 3 útvonalat érint, amelyek Párizs, Nantes, Lyon és Bordeaux között közlekednek.

Ha a vasúti szolgáltatások javulnak, további útvonalakat is felvehetnének a listára. A változtatások az ország 2021-es éghajlatvédelmi törvényének részét képezik, egyelőre nem lehet tudni, az új szabályok pontosan mikor lépnek életbe. Franciaország a magánrepülőgépek rövid utakra történő használatát is visszaszorítja annak érdekében, hogy környezetbarátabbá tegye a belföldi közlekedést. Clément Beaune közlekedési miniszter szerint az ország nem tűrheti tovább, hogy a szupergazdagok magánrepülőgépeket használjanak, miközben a lakosság megszorításokat hajt végre az energiaválság és az éghajlatváltozás kezelése érdekében.

A rövid távú járatokra vonatkozó tilalom három évig lesz érvényben, ezt követően a Bizottság felülvizsgálja.

„Ez jelentős előrelépés az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésére irányuló politikában” – mondta Beaune közlekedési miniszter egy sajtóközleményben. „Büszke vagyok arra, hogy Franciaország úttörő szerepet játszik ezen a területen” – tette hozzá.

Sarah Fayolle, a Greenpeace France közlekedési kampányának vezetője az Euronewsnak elmondta, hogy az Európai Bizottság döntésének „negatív és pozitív aspektusai” is vannak, mivel egyelőre csak három útvonalat érint. „Jó az irány, de a kezdeti intézkedés nem túl ambiciózus” – mondta.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás