A rovat kizárólagos támogatója

Szőrmementesek lesznek Fővárosi Önkormányzat vásárai a Szőrmeellenes Liga kezdeményezésére. A liga korábban petíciót indított a változtatás érdekében. A háziasított állatok bőréből készített termékeket lehet majd árulni.

Az idei adventi vásárok ugyan elmaradnak, de a főpolgármester a veszélyhelyzetet követően a lehető leghamarabb a közgyűlés elé terjeszti, hogy a Fővárosi Önkormányzat a továbbiakban ne adjon közterület-használati hozzájárulást az állati eredetű szőrmetermékek árusításához, (ide nem értve a háziasított állatok bőréből készített termékeket, azok szőrzettartalmától függetlenül); illetve vagyonának hasznosítása során az ilyen célú hasznosítást kizárja.

A veszélyhelyzet után benyújtható határozat előterjesztői Szabó Rebeka fővárosi állatvédelmi megbízott és Dorosz Dávid klímavédelemért és fejlesztésért felelős (azóta lemondott) főpolgármester-helyettes voltak.

A közlemény szerint „a Főváros vezetése elkötelezett a társként és a természetben velünk élő állatok védelméért, a természet megőrzéséért, mindazért, ami környezetünk élhetőbbé tételéhez, a biodiverzitás fenntartásához szükséges”.

A fővárosi önkormányzat a Magyar Szőrmeellenes Liga kezdeményezésére döntött úgy, hogy szőrmementessé teszi a vásárokat. A civil mozgalom 2017 óta küzd a hazai szőrmeipar betiltásának törvényi szintre emeléséért.Nemrég petíciót indítottak azért, hogy 2020-tól a fővárosi szervezésű adventi és karácsonyi vásárok szőrmementesek legyenek.

“A LAV olasz állatvédő szervezet adatai szerint világszerte évente minimum 95 millió állatot ölnek meg a prémjéért, főleg Európában és Kínában. Magyarországon jelenleg legális és államilag támogatott a szőrmekereskedelem, hazánkban található Európa egyik legnagyobb csincsillatenyészete is. A 200-nál is több működő telep mellett számos illegális farm is létezik. A szőrmefarmok kegyetlen ketrectartási rendszere, a rendkívül stresszes tartási körülmények borzalmas lelki és fizikai sérüléseket, betegségeket okoznak az állatoknak.
A szőrme nem alapvető szükséglet, pusztán luxuscikk. A lakosság növekvő hányada indokolhatatlannak tartja, hogy az állatokat hosszadalmas szenvedésnek tegyék ki, olyan célért, melynek egyedüli eredménye egy bunda vagy a divatkiegészítők létrehozása.” (Részlet a Magyar Szőrmeellenes Liga petíciójából)

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek