A rovat kizárólagos támogatója

73 civil szervezet foglalt állást a Balaton, a Fertő-tó, a tatai Öreg-tó és a Velencei-tó védelme mellett. Közös nyilatkozatukban felszólítják a magyar kormányt és minden illetékes szervet – garantálják, hogy a természeti örökségünknek számító, kiemelt értéket képviselő nagy tavaink nem esnek áldozatul állami és magánberuházásoknak.

Nincs jogunk a sok millió év alatt kialakult, érzékeny összhangot mutató természeti rendszereket szétrombolni, és nincs jogunk gyermekeink, unokáink életesélyeit csökkenteni” – jelentette ki minap Áder János köztársasági elnök az ENSZ virtuális biodiverzitási csúcstalálkozójára küldött beszédében.

Hasonlóan fogalmaz Magyarország Alaptörvénye is: „A természeti erőforrások, különösen a termőföld, az erdők és a vízkészlet, a biológiai sokféleség, különösen a honos növény- és állatfajok, valamint a kulturális értékek a nemzet közös örökségét képezik, amelynek védelme, fenntartása és a jövő nemzedékek számára való megőrzése az állam és mindenki kötelessége.

A Balaton, a Fertő-tó, a Tatai Öreg-tó és a Velencei-tó Magyarország fontos természeti értékei, gazdag édesvízi élőhelyei, jelenleg mégis veszélyben vannak. A tavaknál olyan beruházásokat terveznek, amelyek szembemennek a magyar állam Alaptörvényben rögzített kötelességével és a köztársasági elnök ígéretével, amelyet Magyarország nevében az ENSZ-nek tett 2020-ban. A beruházások kizárólag szűk gazdasági érdekcsoportok rövid távú haszonszerzését helyezik előtérbe és nem felelnek meg a fenntarthatóság alapelveinek, illetve annak a kötelességünknek, hogy természeti örökségünket megőrizzük a jövő generációk számára is.

Mólóépítés a balatonfenyvesi vitorláskikötőben
kép: Győrffy Árpád balatontipp.hu

73 civil szervezet közös állásfoglalásban áll ki nagy tavaink védelme mellett, és követeli együtt a kormányzati és állami szereplőktől, önkormányzatoktól és intézményektől, az állami és önkormányzati tulajdonban lévő cégektől, hogy minden lehetséges eszközükkel akadályozzák meg, hogy a Balaton, a Fertő tó, a Tatai Öreg-tó és a Velencei-tó mentén a természeti örökségünket károsító beruházások történjenek.
Budapest, 2020. október 7.

A nyilatkozat elérhető az alábbi linken >>>

További információ

Országos szervezetek:

Greenpeace Magyarország Egyesület Dr. Rodics Katalin, biodiverzitáskampány-felelős katalin.rodics@greenpeace.org +36 20 479 1916

Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) Dr. Halmos Gergő, ügyvezető igazgató mme@mme.hu  +36 20 331 3545

Magyarországi Éghajlatvédelmi Szövetség Lajtmann Csaba, elnök lajtmann@gmail.com  +36 30 232 6658

Magyar Természetvédők Szövetsége Éger Ákos, ügyvezető elnök eger.akos@mtvsz.hu +36 20 9946577

WWF Világ Természeti Alap Magyarország Alapítvány  Sipos Katalin, igazgató panda@wwf.hu 

Helyi szervezetek, csoportok:

Civilek a Velencei-tóért FaceBook csoport  Vas Péter  agardszabadpart@gmail.com  +36302048444

Fertő tó barátai  Kun Zoltán  savefertolake@gmail.com  +36 20 3606886

Összefogás a Balatonért  Badzsó Angéla  osszefogasabalatonert@gmail.com  +36305164248

Tatai tó Stop Avalon! csoport Ákos Szeidemann  szeidiak@gmail.com  +36203176447


LÁSD MÉG: 

Darvas Béla: Hiátus 
Nincs szaktárca, csak úgy teszünk, mintha lenne. Áder János pecázás közben helyettesíti. Megoldásunk unikum az Európai Unióban. Nem a Baja- és Pepó-féle amatőr formációkat sírom vissza, amelyek kimerültek a civilszervezetek faggatásában. Honnan vették vajon a köztisztviselők, hogy ez lenne a feladatuk, és az áldott néphang megmondja majd az e világit.Illés Zoltán a civilszervezetek kezeléséből volt egykoron az év dolgozója, bár mint kémikus az egészet ő látta át. Így lett később a mezőgazdasági tárca államtitkáraként Fazekasnál leszerelési biztos.”

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek