A rovat kizárólagos támogatója

A WWF Magyarország és a Magyar Cetelem Bank közös kezdeményezése nyomán 10 iskola álomudvara valósul meg.

Az iskolaudvarok sokfélék: lehetnek barátságosak, hívogatók, a tanórák utáni pihenés, önfeledt játék színterei, olyan zöld ligetek, amelyekre még évek múltán is szívesen gondolunk vissza. Az országban azonban számos intézmény diákjait szürke, kopár, sokszor elhagyatott betonudvar várja. A WWF Magyarország és az áruhitelezés területén piacvezető pénzintézet 2009 óta tartó együttműködése keretében, a Cetelem Zöldsuli program segítségével most ezeknek az iskoláknak nyílt lehetőségük arra, hogy pályázzanak az összesen ötmillió forintos támogatás elnyerésére, a zöldebb, élettelibb iskolaudvar kialakítására. A pályázati felhívásra összesen 116 jelentkezés érkezett: az intézmények vezetői, tanárai a diákokkal együttműködve részletes tervet készítettek az udvarok zöldítésére, az álomliget megvalósítására. A nyertes iskolák örömteli hírrel zárhatták az idei tanévet: a Cetelem és a WWF segítségével 10 intézmény tanulói megújított, zöldebb környezetben kezdhetik meg az új tanévet.

„Évekkel ezelőtt azért álmodtuk meg a WWF Magyarországgal közös környezetvédelmi kezdeményezésünket, mert úgy gondoljuk, a zöldebb környezet megteremtése felelős befektetést jelent mindannyiunk számára. Reméljük, a Cetelem Zöldsuli program során kiválasztott iskolák diákjai nemcsak egy szebb, zöldebb iskolaparkkal, hanem egy új életszemlélettel is gazdagabbak lesznek.” – mondta el Balog Gábor, a Magyar Cetelem Bank szóvivője.

A Cetelem Zöldsuli program során fontos szempontot jelentett az interaktivitás, a közösség, az érintettek bevonása a kiválasztás folyamatába. A pályázat weboldalán a látogatók – akár az érintett gyerekek, családjaik, vagy a pedagógusok – szavazhattak a számukra legszimpatikusabb álomudvarra. A közönség összesen 18 ezer szavazattal döntött tehát öt iskola sorsáról, további öt intézményt pedig a „Cetelem a zöldebb környezetért!” kezdeményezést immár harmadik éve közösen működtető WWF Magyarország és Magyar Cetelem Bank szakértőiből álló zsűri választott ki.

„A Magyar Cetelem Bankkal évek óta tartó együttműködésünk keretében zajló idei programnak külön aktualitást ad, hogy 2011 az Erdők Nemzetközi Éve. Parkosítási terveikben az iskolák a környezetvédelemre is hangsúlyt helyeztek, sőt több iskolában – nagy örömünkre – őshonos fák telepítését tűzték célul. A fákkal, virágokkal borított, barátságos iskolaudvar a természet szeretetére, a környezet megóvására nevel, ami számunkra is az egyik legfontosabb cél” – mondta Figeczky Gábor, a WWF Magyarország megbízott igazgatója.

A „Cetelem a zöldebb környezetért!” kezdeményezés a Magyar Cetelem Bank és a WWF Magyarország együttműködésében 2009-ben indult. A programhoz kapcsolódóan a Cetelem Bank Juhar, Cédrus és Mahagóni elnevezéssel új bankkártyákat vezetett be, 2010 áprilisa óta pedig minden Cetelem hitelkártyával végzett vásárlási tranzakció után 10 forintot faültetésre fordít a WWF Magyarország szakmai segítségével. Az összeget a bank nem terheli tovább ügyfeleire – így számukra a program nem jár költségekkel -, ugyanakkor a kártyabirtokosok minden egyes hitelkártyás vásárlásukkal hozzájárulnak, hogy minél több élő fa kerülhessen környezetünkbe. Az így összegyűlt támogatásból az idei programot megelőzően az ország több pontján összesen közel 140 fa ültetésére került sor.

A Cetelem Zöldsuli programról a szervezők és a nyertes iskola tanárai, diákjai szereplésével rövidfilm készült:

 

A támogatásban részesülő iskolák:
-Kelenvölgyi Általános Iskola, Budapest, XI. kerület
-Petőfi Sándor Általános Iskola, Atkár
-Rákosmenti Waldorf Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény, Budapest, XVI. kerület
-Kálmán Lajos NOMH Ménteleki Általános Iskolája, Kecskemét-Méntelek
-Pécsi Tudományegyetem Deák Ferenc Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola, Pécs
-2. sz. Általános Iskola, Hajdúdorog
-Móricz Zsigmond Általános Iskola, Gimnázium, Szakképző Iskola, Kollégium, Alapfokú Művészetoktatási Intézmény és Pedagógiai Szakszolgálat, Tiszakécske
-Hunyadi János Általános Iskola Tagintézmény, Mikepércs
-Zrínyi Miklós Általános Iskola, Gyál
-Ladányi Mihály Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény, Csemő-Nyársapát

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek