Hirdetés
Forrás: lmv.hu

A radioaktív hulladékokra a spanyol kormány által kivetendő adó miatt lehet, hogy a tervezettnél fél évvel hamarabb, már vasárnap végleg leáll a spanyolországi Garoña atomerőmű.

A spanyolországi Burgos közelében található Santa María de Garoña atomerőmű jövő nyári bezárásáról szeptemberben röppentek fel a hírek. Mivel a reaktor működése 2013. júliusában lejár, viszont az erőművet működtető Nucleor nem adta be határidőre az üzemidő hosszabbítással kapcsolatos engedély kérelmet, ezért ez azt jelentette volna, hogy jövő nyáron bezár az atomerőmű.

A legfrissebb hírek szerint viszont már lehetséges, hogy most vasárnap éjfélkor véglegesen leáll az energiatermelés a Garona atomerőműben. A háttérben az áll, hogy a spanyol kormány januártól kilogrammonként 1290 euró adót vetne ki a radioaktív hulladékok termelésére ill. tárolására. Erről holnap szavaz a kongresszus. A Nucleor – feltehetőleg azért, hogy elkerülje a radioaktív hulladékokra vonatkozó adó kifizetését – vasárnaptól leállítja a reaktort, és eltávolítja onnan a fűtőelemeket. Amennyiben a kongresszus megszavazná a kormány javaslatát, akkor az erőmű bezárása után a cégnek 153 millió dollárt kellene kifizetnie.

Jóllehet a Nucleor azt állítja, hogy a vasárnapi leállás még nem jelenti az atomerőmű végleges leállítását, könnyen lehet, hogy júliusig már nem fog újraindulni a reaktor.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás