A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

Új fejezetet akar nyitni a klímavédelem jegyében az építészet történetében a dessaui Bauhaus: a 20. századi építészet egyik jelképe példát akar mutatni azzal, ahogy műemléki jellegének megtartásával környezettudatos felújításon esett át.

Az épület két éven át tartó "ráncfelvarráson" ment keresztül. A munkálatok során az jelentette a vezérlő elvet, miként hozható "különleges módon" összhangba a hagyomány megóvása a környezet védelmével – foglalta össze Philipp Oswalt, a Bauhaus alapítvány igazgatója. Komoly feladat volt az örökségvédelmi és világörökségi igények összeegyeztetése az épület energiafelhasználásának optimalizálásával és a gyakorlati használhatósággal.

Az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete, az UNESCO világörökségi listáján szereplő épület energiatakarékossági szempontokat hangsúlyozó felújítása 3,9 millió eurót emésztett fel. A fejlesztéseknek köszönhetően 30 százalékkal csökkenhet a ház energiaigénye.

"Az épület külsején semmit sem lehetett változtatni, ezen a téren semmilyen kompromisszumot nem vállalhattunk" – hangsúlyozta Oswalt. A ház híres üveghomlokzatán végzett munkálatokhoz svájci és holland specialistákat hívtak.  A felújítás során sikerült úgy modernizálni a megannyi acélkeretes ablakot, hogy azok optikailag megegyeznek az eredeti – 1926-ban formát öntött – látvánnyal. A modern kor igényeinek megfelelően viszont energiatakarékosak és télen kevesebb energia kell a fűtéshez, nyáron viszont az új ablakok hűvösebbé teszik a helyiségeket.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás