A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

A Tudomány világfóruma (World Science Forum, WSF) záróülésén Lovász László, a Magyar Tudományos Akadémia, egyben a WSF Irányító Testületének elnöke ismertette a fórum zárónyilatkozatát. A dokumentumnak különös jelentőséget ad a közelgő párizsi klímacsúcs.

Az Akadémia honlapján olvasható összegzés szerint a küldöttek által elfogadott deklaráció hat pontban foglalja össze a döntéshozók és a tudományos közösség számára megfogalmazott ajánlásokat. A kiemelt pontok közé a fenntartható fejlődés új útjai, a klímamegállapodás, a katasztrófák kockázatainak csökkentése, a tudomány hatása a politikára, a fejlődő világ támogatása és a kiegyensúlyozott tudományos befektetések kerültek.
A nyilatkozat preambuluma aláhúzza, hogy a világ előtt álló kihívásokra csak a tudomány, a társadalom, valamint a kormányzatok közötti együttműködéssel lehet megoldásokat találni. Az Akadémia honlapján elérhető dokumentumban a WSF az új, fenntartható fejlődési útvonalakra áttérés mellett támogatásáról biztosítja az éghajlatváltozásról szóló megállapodást, és arra szólítja fel a november végén kezdődő párizsi klímacsúcs résztvevőit, hogy minél szélesebb és hatékonyabb együttműködésre törekedjenek a tárgyalásokon.

Mint fogalmaz, a fenntartható fejlődéshez vezető utat tudományos megfontolásokra kell alapozni. A rendelkezésre álló tudományos ismeretek alapján csak egységes globális cselekvéssel és a tudományos eredményekre építő politikákkal lehet megoldást találni arra, miként tudjuk a felmelegedés ütemét 2 Celsius-fokon belül tartani – áll a szövegben.
 

Irina Bokova, Lovász László és Áder János

                                            Irina Bokova, Lovász László és Áder János               Kép: mta.hu

A nyilatkozatban a fórum résztvevői lépéseket sürgetnek a katasztrófák kockázatának csökkentése érdekében, és mély meggyőződésüknek adnak hangot, hogy a megalapozott, független tudományos tanácsok nagyban emelik a politikai döntéshozatal minőségét. A hatpontos anyag nemzetközi együttműködést szorgalmaz annak érdekében, hogy a kutatásban és az újításban tartós eredmények születhessenek, illetve a fejlődő világ kutatói számára a kapacitások és lehetőségek nőjenek. A dokumentum a tudomány kiegyensúlyozott támogatására és a tudás társadalmi célokra fordítására is kitér.

A WSF zárónyilatkozatában a küldöttek arra szólították fel a párizsi klímacsúcs résztvevőit, hogy minél szélesebb és hatékonyabb együttműködésre törekedjenek a tárgyalásokon. A tegnap zárult World Science Forum olyan tanácskozás, amelyen a tudomány képviselői összetett szempontrendszer szerint folytathatnak párbeszédet a döntéshozókkal. Az idei budapesti WSF-en száznál is több országból mintegy nyolcszáz kutató, politikai döntéshozó, civil szakértő és tudományos újságíró vett részt. A következő – immár nyolcadik – Tudomány világfórumát 2017-ben Jordániában rendezik.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás