A rovat kizárólagos támogatója
Forrás: 444.hu

Argentínában a garnélarákok „tartósítószere” festette meg a vizet, de a hatóságok nem aggódnak, szerintük hamarosan eltűnik a szennyezés.

Kezeletlen hulladékot lerakó halászcégek okozhatták azt a környezetszennyezést, amelynek következtében Argentína Patagónia régiójában található Corfo lagúna vize bíborszínűvé, illetve mély és élénk rózsaszínűvé vált – írja a Gizmodo amerikai lap helyiekre és környezetvédő aktivistákra hivatkozva. Idézték az AFP-nek nyilatkozó Federico Restrepo környezetmérnököt:

„Az elszíneződés egy nátrium-szulfid nevű tartósítószernek köszönhető. Ez az antibakteriális anyag a környező városokból került a Chubut folyóba és onnan a Corfo nevű lagúnába. A törvény szerint ezeket az anyagokat kezelni kéne, mielőtt visszaengedik őket a környezetbe.”
Felidézték, hogy a patagóniai Corfo lagúna és a Chubut folyó torkolatánál a halászat a vezető iparág. A nátrium-szulfidot pedig a garnélarák tartósításához használják. Az elhasznált anyagokat Rawson városából tartálykocsikkal viszik a külterületekre, sokszor olyan mennyiségben, hogy a teherautók közlekedési dugókat okoznak. Ott aztán kiengedik a tartalmukat, amelyek szennyezik a folyó és így a lagúna vizét. Mindezt a tartomány vezetői engedélyezik, szerintük ugyanis a szennyezés hatása átmeneti, és egy helyi döntéshozó szerint pár nap múlva el is tűnik majd.  ( Via 444)

Nyitókép: vízszennyezés Patagóniában. DANIEL FELDMAN / AFP

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek