A rovat kizárólagos támogatója

Dokumentumfilm Amszterdamról, a világ bringás fővárosáról. A film bemutatja, hogyan lett autósból bringás város Amszterdam, hogyan nyújt megoldást mindenre a kerékpár, és ezt milyen infrastruktúra segíti. A bemutatja azt a túlszabályozás helyett együttműködésre alapozó rendszert, ami máshonnan jövőknek kaotikusnak tűnhet.

Az 1950-es évektől kezdve – csakúgy, mint Budapestet – Amszterdamot is a rohamosan előretörő autózás igényei szerint kezdték átépíteni. A növekvő balesetek, környezeti és építészeti károk ellen tiltakozó civilek nyomása, valamint az olajválság hatására a város a bicikli mellett döntött, és a 70-es évek közepétől fogva inkább egy élhető, jó levegőjű, közösségi terekben gazdag város irányába kezdett fejlődni.

A film bemutatja, hogyan vált bringás várossá Amszterdam, hogyan nyújt a felmerülő igényekre megoldást a kerékpár, és mindezt milyen infrastruktúra segíti. Bemutatja azt a túlszabályozás helyett együttműködésre alapozó rendszert, ami máshonnan jövőknek kaotikusnak tűnhet, a helyieknek viszont teljesen megszokott és természetes. A videó ízelítőt ad a jövő településeinek közlekedéséből, ahol az élet természetes része a kerékpár, ahol az anyák teherbringán szállítják a gyerekeiket iskolába, ahol nyakkendős üzletemberek tartanak ily módon a tárgyalásaikra.

Ezt a filmet mindenkinek látnia kell!

Készítette: Streetfilms, eredeti feltöltés: https://vimeo.com/77084110.
A fordítást és feliratot a készítők engedélyével a Magyar Kerékpárosklub megbízásából az Infocracy.hu (http://infocracy.hu/ //
https://www.youtube.com/c/infocracyhu) és a CMfelirat csapata (Árvay Mária, Paksi Attila) készítette.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás