A rovat kizárólagos támogatója

Az Egyesült Államok a következő kilenc évben 50-52 százalékkal csökkenti a globális felmelegedést okozó anyagok kibocsátását – ígérte meg Joe Biden. Ez azt jelenti, hogy 2030-ra a káros anyagok kibocsátása a 2005-ös szintre térhet vissza, ha sikerül tartani az elnök ígéretét.

A világ több nagy szennyező országának vezetői is ígéretet tettek a felmelegedést okozó anyagok kibocsátásának csökkentésére.

Biden arról is beszélt a világ vezető politikusainak online klímacsúcsán: itt nem lehet megállni, az USA-nak 2050-re zéró kibocsátásúvá kell válnia. Ezt az új célkitűzést hamarosan írásba is adhatják az ENSZ-nél.

A konferencián Kanada is azt vállalta, hogy 2030-ra a károsanyag-kibocsátás 2005-ös szintjére tér vissza, ez ott 45 százalékos csökkentést jelent. A japán miniszterelnök 46 százalékos csökkentést vállalt, ami a 2013-as szintet jelentené, Dél-Korea kormánya pedig bejelentette, hogy nem finanszíroznak többé külföldi szénprojekteket. A klímavédelmi szakértők szerint mindez nagy áttörést jelent, főleg ha tényleg lesz belőle valami, de arra is felhívják a figyelmet, hogy a világ legnagyobb szennyezője, Kína nem tett számszerűsített vállalást, Hszi Csin-ping csak arról beszélt, hogy másoknál gyorsabban csökkentenék a kibocsátást – írja a The Guardianra hivatkozva a zöld HVG.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás