A rovat kizárólagos támogatója

Tegnap délután még csak azt lehetett tudni, hogy egy vezető minisztériumi dolgozót vettek őrizetbe korrupciós bűncselekmények miatt, de este az Agrárminisztérium közölte, hogy Nagy János helyettes államtitkárról van szó. Vajon az első dominó a fideszes korrupt földmutyizásban, vagy csak látványra vitetik el vele a balhét?

A minisztériumi közleményben azt áll, hogy Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség hivatali helyzettel visszaélésre irányuló hivatali vesztegetés bűntette és más bűncselekmények miatt folytat nyomozást.  Nagy István agrárminiszter kezdeményezi Nagy János felmentését, írják a közleményben, és a minisztérium mindenben segíti az ügyészség munkáját.

Az agrárminiszter, Nagy István, javaslatára felmentette tisztségéből Nagy János földügyekért felelős helyettes államtitkárt szerdai hatállyal Orbán Viktor miniszterelnök – vette észre a Magyar Hang a tegnap esti Magyar Közlönyben.

Nagy János 2005 óta dolgozott különböző minisztériumokban, 2010 é 2014 között osztályvezető volt, majd négy évvel később főosztályvezető lett az Agrárminisztérium elődjeiben. 2018-ban nevezték ki helyettes államtitkárnak.

Az ügyészség szerint 2020 nyarán egy vegyes gazdálkodási tevékenységet végző, állattenyésztéssel is foglalkozó vállalkozó pályázati úton igénybe vehető állami támogatással új mezőgazdasági vállalkozás beindítását tervezte. A megalapozott gyanú szerint a vállalkozó „jogtalan előnyt ajánlott” azért, hogy egy magas rangú minisztériumi tisztségviselő hivatali pozíciójából fakadó kapcsolatainak felhasználásával segítséget nyújtson a beruházáshoz szükséges pályázat sikeres elnyeréséhez és földterületek megszerzéséhez.

A vállalkozó az elnyerni tervezett, több száz millió forintos – vissza nem térítendő – támogatás miatt várhatóan sikeres cégből 5%-os tulajdonrészt ajánlott a minisztériumi tisztségviselőnek.  A vezető beosztású hivatalos személy az ajánlatot elfogadta, és az ígért tulajdonrészt az újonnan alapított mezőgazdasági vállalkozásban pedig kormánytisztviselőként is megszerezte. Ezután csapott le a rendőrség bevonásával az ügyészség, amely őrizetbe vette a két érintettet és indítványozta bűnügyi felügyeletüket, amiről ma dönt a bíróság. Via telex.

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek