A rovat kizárólagos támogatója

Azt hittem, hogy újabb meglepetések már nem nagyon érnek, az élelmiszerek vegyi anyag tartalma területen.

A REACH- EU-s vegyi anyag politika kampányban és a GP-s peszticid kampányban szinte minden borzalommal találkoztam. Vegyészként emlékszem, hogy másodévben tanultuk laborban az eper aroma elkészítését, hisz ismert a példa, hogyha az összes eper ízű nyavalyába igazi epret tennének, akkor tán a világ felén csak epret kéne termeszteni. Tudom, hogy az élelmiszerek a vegyipar egyik legfontosabb termékei.
Első meglepetésem, nem rég történt. A 7 éves macskám és a fia sose itták meg a tejet. Én elkönyveltem, hogy válogatós, elkényeztetett dögök, ám a múltkor vettünk dupla pénzért vettünk “bio tejet”, amit azonnal megittak. Persze tudom, hogy az “igazi tej”, nem reggeli ital nagy része is marhafaggyú, víz és emulgeálószer.
Az igazi meglepetésem ma történt. Elmentem kamilla teát venni, és szokás szerint bedobtam a filteres Pickwick/Lipton dobozt, amit iszom az utóbbi években. Később a “bio” soron felfedeztem “bio kamilla” teát. Gondoltam ez mekkora marhaság és milyen sznobság, – már mit csinálnának a kamillával -, de mivel nem volt sokkal drágább mégis azt vettem.
Otthon ért az igazi meglepetés, mikor megfőztem és megéreztem a szagát és rá kellett döbbenem, hogy ismerem én ezt a szagot, ez a kamilla tea, rosszabb, az íze és a szaga mint a Pickwick-nek, de ez az. Persze logikus, hogy, mint az epret a kamillát is “hamisítja” a vegyipar, elég csak a milliónyi kamillás kozmetikumra gondolni.
Persze szerintem itt is az a recept, mint az eper/alma/vadmálna/akármi esetében, hogy a több száz aromaanyag közül, ami egy-egy gyümölcs esszenciáját kiválasztanak egy nagyon az adott gyümölcsre jellemzőt és azt legyártatják a vegyiparral, majd hozzáadják a fűrészporhoz és az állományjavítóhoz meg a színezékhez, mint természetes/természetazonos aroma. Persze gyanítom, ezért nem kell “bio” boltba menni, hanem kapok rendes kamilla teát egy sima herbáriában is.
Simon Gergely Programvezető Levegő Munkacsoport
2003 március 14.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás