Hirdetés

Május utolsó hétvégéjén egy maréknyi kutató, biológus, természetvédő és lelkes önkéntes felkerekedett, hogy kiderítsék, mennyi különböző élőlényt tudnak megtalálni egy apró falu egy picike kertjében és gazdaságában.

A Pangea Egyesület Oktatóközpontja, a Breuer László Természetvédelmi Oktatóközpont, Pénzesgyőrben, egy pár száz lelket számláló kis falucskában található, az Öreg-Bakony szívében. A kb. 7 hektáros gazdaságban a gyógy-és fűszernövénykert, egy kis tavacska, legelő és gyümölcsös egyaránt segíti, hogy minél többféle élőlénycsoport érezze jól magát nálunk. A vizsgálandó területet egy kicsit kibővítettük egy szomszédos erdőcske sarkával, és a legelőnk aljában csordogáló Gerence-patakkal is.

A BioBlitz esemény célja nem csak az volt, hogy a tudósok megfoghassanak jó sok állatot vagy növényt, hanem, hogy ezt a laikusok, gyerekek és felnőttek előtt tegyék. Tehát elsődleges célunk a természetvédelmi szemléletformálás interaktív és szórakoztató módon. A különféle állat- és növénycsoportok szakértői nem csak magukkal az élőlényekkel ismertették meg a látogatókat, hanem a különféle kutatási módszerekbe is bepillantást nyertünk.
Sok-sok mikroszkópba nézés, fűhálózás, madárgyűrűzés, kisemlős-csapdázás, éjszakai lepkészés, denevérészés és szarvasles is várt a hozzánk látogatókra!

A fajleltár elkészült, a szakértők sokáig meresztették a szemüket a mikroszkópokba, hiszen egyes élőlénycsoportokat bonyolultabb meghatározni, mint például egy vörös rókát. A végére úgy fest, hogy 639 fajt beazonosítottunk, ami pontosan ugyanannyi, mint a Gyöngybagolyvédelmi Alapítvány idei Biobltz-ének eredménye Orosztonyban! Többek között találtunk 18 emlőst, 48 madarat, 7 kétéltűt és hüllőt, 45 hangyafajt, 95 bogarat, 122 lepkét, 177 növényt (7 védett és 1 fokozottan védett), 62 gombát és zuzmót.

méhbangó (Ophrys apifera)

Olyan ritkaságok is előkerültek, mint a méhbangó (Ophrys apifera) közel 30 töves állománya, vagy a szintén fokozottan védett vidra (Lutra lutra), akit a lábnyoma árult el. A holtfákban gazdag patakparton a Natura 2000-es jelölőfaj skarlátbogár (Cucujus cinnaberinus) lárvájára is rábukkantunk.
Rajtuk kívül volt még ott több mint 30 kutató és önkéntes, és vagy 200 érdeklődő gyerkőc is.

bioblitz Pénzesgyőr 2024 május vége

Köszönjük a részvételt és a segítséget:

– a sok lelkes pangeás önkéntesnek,
– A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóságnak,
– MTM Bakonyi Természettudományi Múzeumnak, Sinigla Mónikának és Kutasi Csabának,
– madárgyűrűzőinknek, Alföldi Daninak és Szász Benedeknek,
– Tóth Balázsnak (a Magyar Természettudományi Múzeum lepkegyűjteményének muzeológusa),
– A hangyahatározó csapatnak, Jégh Tamásnak és Meszlényi Andrásnak,
– Mártonffy András botanikusnak,
– a Szegedi Gombász Egyesületnek,
– a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft.
és a Pécsi Természettudományi Egyetem Hidrobiológiai Tanszékének szakértőinek,
– a MME Veszprém Megyei Helyi Csoportjának,
– és a Bakonyi Denevérvédelmi Alapítványnak!

A rendezvény a Pangea Kulturális és Környezetvédelmi Egyesület szervezésében, az Agrárminisztérium PTKF/335/2023. támogatásával valósult meg.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás