Hirdetés

Ezer vegyszermentes szúnyogirtó tablettát osztanak szét Bécsben, hogy bebizonyítsák, környezetkímélő módon is fel lehet venni a harcot a kellemetlen vérszívók ellen.

Egy kísérleti projekt keretében szeretnénk felhívni az emberek figyelmét arra, hogy kémiai nagyágyúk nélkül is le lehet győzni a szúnyogokat – ezzel a vegyszer alapú rovarirtószerek használatát szeretnénk csökkenteni“ – magyarázza az akció lényegét Ulli Sima környezetvédelmi tanácsnok.

Az elkövetkező napokban Bécs Városa a Biohelp nevű céggel közösen ezer környezetbarát szúnyogirtó-tablettát juttat el a jelentkezőknek kipróbálásra. Az első száz telefonáló ajándékba kap egy-egy 10 db tablettát tartalmazó csomagot. A környezet és az emberi szervezetre nézve teljesen ártalmatlan csodafegyver hatóanyaga a Bti spórás baktérium, amely fejlődése során fehérjekristályokat, endotoxinokat képez. Ezek a szúnyoglárvák bélfalában található speciális receptorokhoz kötődnek, felborítva ezzel a bélsejtek ionháztartását. Így a sejtek vízzel telítődnek, ami a lárvák pusztulásához vezet.

Ulli Sima Bécs környezetvédelmi tanácsnoka és a Biohelp cég képviselője, Michael GrossUlli Sima Bécs környezetvédelmi tanácsnoka és a Biohelp cég képviselője, Michael Gross

Egyetlen tabletta 300 liternyi esővíz vagy 10 négyzetméternyi vízfelület – például kerti tó – szúnyoglárva-mentesítéséhez elegendő. A Vectobac tablettákat vízben is fel lehet oldani permetezéshez; a szerrel kezelt vizet természetesen öntözésre is fel lehet használni.
A Vectobac tabeltta hatóanyagaként használt Bti spórás baktériumot prof. Dr. Yoel Margalit fedezte fel még 1976-ban. Azóta világszerte alkalmazzák a szúnyogirtásban. Németországban például a Rajna mentén vetik be, Dél-Amerikában pedig a foci-vb előtt szúnyoglárva-mentesítették ezzel a módszerrel a házak tetején található víztartályokat.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás