Hirdetés
APA - Róma

Az Eni olajkonszern leányvállalatának vezetőit azzal vádolják, hogy higany feldolgozás közben keletkező mérgező anyagokat a vállalat éveken keresztül a tengerbe ürítette, ami súlyos egészségkárosodást okozott a helyi lakosság körében.

A szicíliai Siracusa város ügyészsége eljárást indított az Enichem olajipari vállalat tavaly letartóztatott 18 vezetője ellen súlyos környezetszennyezés okozása miatt.

Priolo körzetében a tenger higanyszennyezése húszszorosa a megengedettnek. Az ügyészség szerint a higanyt az Enichem ürítette a tengerbe a tárolás magas költségeinek megtakarítása céljából. A nyomozást 2001-ben indították meg a térségben az elmúlt tíz évben született torzszülöttek magas, az országos átlagot hatszorosan meghaladó aránya miatt. A térségben a tüdőrák megbetegedések aránya pedig húszszorosa az országos átlagnak. A római La Repubblica napilap értesülése szerint az ügyészség Priolo és August települések kismamáit a hatósággal való együttműködésre és haj- valamint anyatej minták beküldésére kérte fel.

Az Enichem minden ellene felhozott vádat elutasít, mivel állítása szerint minden esetben az érvényes környezetvédelmi előírásoknak megfelelően járt el.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás