A rovat kizárólagos támogatója

A Greenpeace Magyarország és az Energiaklub bíróságon támadták meg Paks 2 – 2017 márciusában jogerőre emelkedett – környezetvédelmi engedélyét, mert úgy vélik, hogy az atomerőmű a lakosságot és a környezetet is veszélyeztetheti. Ráadásul az engedély számos kérdést nem tisztáz megfelelően, így a nukleáris és radioaktív hulladékok kezelésének sorsát sem.

A Greenpeace Magyarország közölte, hogy a szervezetek múlt héten pénteken nyújtották be az erről szóló keresetet Szekszárdon a közigazgatási és munkaügyi bíróságra. A zöld szervezetek azt várják az igazságszolgáltatástól, hogy helyezze hatályon kívül Paks II környezetvédelmi engedélyét.
A keresetben a Greenpeace Magyarország és az Energiaklub 16 pontban sorolta fel az engedéllyel összefüggő aggályait, amelyek közül a legsúlyosabbnak tartják, hogy az engedély rendezetlenül hagyja a nukleáris és radioaktív hulladékok kezelésének sorsát és a leszerelés kérdéseit.

A zöld szervezetek szerint a környezetvédelmi engedély alapjául szolgáló hatástanulmány súlyosan hiányos, mert a dokumentumban nincs bizonyítva, hogy elegendő hely lesz-e Bátaapátiban a kis és közepes aktivitású hulladékok végleges elhelyezésére, valamint teljesen megoldatlan a kiégett fűtőelemek átmeneti tárolása és végleges elhelyezése is. A tisztázatlan kérdések közül kiemelték még, hogy a hatástanulmány nem vizsgálja kielégítő módon Paks II építésének és üzemeltetésének környezeti hatásait.

A tervezett építési és üzemidőt a több mint másfél évig tartó eljárás utolsó két hónapjában módosították, és a módosítást követően már nem készültek megfelelően alapos vizsgálatok. Paks I és Paks II együttes üzemelési ideje például az eredeti három évről időközben hét évre változott, ezt azonban már nem vizsgálták részletesen pedig a módosítás jelentős változásokat okozhat többek között a Duna élővilágában. Arra is rámutattak, hogy a hatástanulmány a blokkok együttes építéséből fakadó plusz környezeti terhelésre és a Paks I-re hatással lévő talajvízszint-csökkenésre se tér ki érdemben.

A közleményben felidézték: a tervezett új paksi atomerőmű környezeti engedélyezési eljárása 2014 decembere óta zajlik, amelyben a Greenpeace Magyarország és az Energiaklub a kezdetek óta ügyfélként vesz részt. A környezetvédelmi szervezetek több ponton hiányosnak és homályosnak találták az MVM Paks II. Zrt. által készített és benyújtott hatásvizsgálati dokumentumokat, ezért a hatásvizsgálat alapján a Baranya Megyei Kormányhivatal által 2016. szeptember 29-én kiadott környezetvédelmi engedélyt 2016 októberében megfellebbezték. A másodfokú hatóság azonban ennek nem adott helyt, így Paks II környezetvédelmi engedélye 2017 márciusában jogerőre emelkedett.

„Paks II környezeti engedélyét felelőtlennek tartjuk. Az erőmű veszélybe sodorhatja hazánk környezetét és a lakosságot. A környezetvédelmi engedély azonban csak egyike a Paks II-vel kapcsolatos aggasztó kérdéseknek. Annak érdekében, hogy minél átláthatóbb legyen a legalább 4000 milliárd forintos beruházás, a mai nappal útjára indítjuk paksameta.hu blogunkat, melyben naprakész elemzéseket adunk a paksi bővítésről szóló információkról, rámutatunk a tájékoztatás hiányosságaira, és segítünk a nyilvánosságra hozott adatok értelmezésében. Mindannyiunk érdeke, hogy Paks II-vel kapcsolatban tisztán lássunk” – mondta Perger András, a Greenpeace Magyarország energiakampány-felelőse.

Paks II környezetvédelmi engedélye >>>

A Paks II-ről készült környezeti hatástanulmány >>>

 

A Greenpeace Magyarország értékelése Paks II környezeti hatástanulmányáról >>>

Az Energiaklub véleménye Paks II környezeti hatástanulmányáról >>>

Kapcsolódó anyagok:

Atomenergia és bölcsesség

Hungarikum a radioaktív magyar közigazgatás

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek