A rovat kizárólagos támogatója

Egyelőre nem helyezhető üzembe a magyar határtól mindössze negyven kilométerre, északra található mohi atomerőmű harmadik blokkja, mert a legutóbbi ellenőrzések során nagyon sok hibát észlelt a Szlovák Atomenergia-felügyelet.

Amíg a hibákat el nem hárítják, nem lehet elindítani a mohi atomerőmű hármas blokkját. Pedig júliusban a Szlovák Villamos Művek vezérigazgatója, Branislav Strýček még azt állította, hogy a reaktort szeptemberben már feltölthetik fűtőanyaggal. Az atomenergia-felügyelet az utolsó ellenőrzés során viszont olyan hiányosságokra mutatott rá, amelyek nem teszik lehetővé, hogy elindítsák a reaktort. Marta Žiaková, a Szlovák Atomenergia-felügyelet elnöke már korábban figyelmeztetett, számukra nem az a fontos, mikor kerül sor az átadásra, hanem az, hogy az erőmű biztonságos legyen.

Osztrák aktivisták már júniusban azt kérték, hogy függesszék fel a mohi atomerőmű harmadik és negyedik blokkjának építési munkálatait.
A környezetvédelemmel foglalkozó Global 2000 nevű osztrák civil szervezet arra figyelmeztetett, hogy Szlovákia álljon le a blokkok építésével, és hárítsa el a hibákat, melyekről fotódokumentációt is készítettek. Ezeken az látható, hogy bizonyos földalatti részek vízzel vannak elárasztva, nem elegendően hosszúak az elektromos vezetékek, valamint repedések vannak a falakban.

A nyilvánosságra hozott képekkel kapcsolatban a Szlovák Villamosművek illetékesei is megszólaltak. Azt állították, hogy az osztrák aktivisták dezinformációkat terjesztenek. „Az egyik fotón egy állítólagos repedést mutatnak a falban, holott a valóságban ez egy dilatációs rés két blokk között” – hangsúlyozta Miroslav Šarišský, a villamosművek szóvivője, majd hozzátette, az alagsori víz sem szivárgás útján került oda, hanem azzal tesztelték a naftatartályokat.

Zuzana Čaputová szlovák köztársasági elnök két héttel ezelőtt Bécsben tárgyalt osztrák kollégájával, Alexander Van der Bellennel, aki megjegyezte, hogy Ausztria már több mint tíz éve leszámolt az atomerőművekkel.

Az osztrák államfő úgy fogalmazott, örül annak, hogy Szlovákia nyílt kommunikációt folytat a mohi atomerőmű ügyében.

Az eredeti tervek szerint a mohi atomerőmű 3. és 4. blokkját 2013-ig szerették volna üzembe helyezni, az ütemterv tavalyi módosítása szerint pedig a 3. blokk átadásának az idei második negyedévben kellett volna megvalósulnia, a 4. blokk átadását pedig 2020 második negyedévére tervezték. Ezt azonban nemrég újabb nyolc hónappal toldották meg, vagyis a harmadik blokkot jövő februárban kellene beindítani, a rengeteg hiba miatt azonban ez a határidő is veszélybe kerülhet. Időközben az építkezés költségvetése is 2,8 milliárd euróról 5,7 milliárd euróra nőtt – tudósította az InfoRádiót – Kiss Balázs Pozsonyból. Hanganyag itt >>>

További részletek:    Újabb súlyos problémák derültek ki a Mohi “halálreaktoroknál”

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek