A rovat kizárólagos támogatója

Az egészségre potenciálisan veszélyesnek találta, ezért bevonta a piacról a grafénnal bélelt eldobható szájmaszkokat a kanadai egészségügyi hatóság, a Health Canada. A típus máshol, így Európában is elterjedt – jelezte az európai fogyasztói szervezetek szövetsége.

A grafénnal, azaz egyetlen atom vastagságú grafitréteggel bélelt szájmaszkok előnyeiről a COVID-járvány 2020-as európai megjelenése után nem sokkal jelentek meg hírek. Az AECC pekingi aeronautikai anyagkutató intézete (BIAM) által kifejlesztett, grafén-polipropilén réteggel ellátott szájmaszknak antibakteriális tulajdonsága, légáteresztő képessége és tartóssága is jobb – írta meg akkor a Magyar Távirati Iroda nyomán számos hírportál, például a hvg.hu.

A maszkkal kapcsolatos veszélyre Kanadában egy aggódó szülő hívta fel a figyelmet idén januárban. A Health Canada állami egészségügyi intézmény előzetes kockázatértékelést végzett és úgy találta, hogy a maszkban lévő grafén belélegzése valóban károsíthatja a tüdőt. A Health Canada ezért úgy döntött, hogy amíg nem szerez megnyugtató adatokat a graféntartalmú szájmaszkok biztonságosságáról, bevonja a piacról ezeket a termékeket – adta hírül az európai fogyasztói szervezetek szövetsége, a BEUC.

A grafénnal bélelt maszkok az EU-ban is jelen vannak

Európában is kaphatók ilyen típusú – grafént vagy „biomassza-grafént” tartalmazó maszkok – erre figyelmeztetett A Tudatos Vásárlók Egyesületéhez eljuttatott közleményében az európai fogyasztói szervezeteket tömörítő BEUC, amelynek a TVE is tagja. Mint ahogy rámutatnak, a kanadai termékbevonásban érintett termékeket gyártó Shengquan Group Facebook-oldalán az Európai Bizottság elnökéről, Ursula von der Leyenről készült fotóval reklámozza grafént tartalmazó maszkját.

COVID grafén szájmaszk

A BEUC Tudatos Vásárlók Egyesületéhez eljuttatott információi szerint egyedül a németországi Hessen tartomány 33 millió ilyen szájmaszkot rendelt.

 

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás