A rovat kizárólagos támogatója

A BKK legújabb közleménye szerint a terveknek megfelelően halad a Blaha Lujza tér megújítása, a teret egy ligetes, fás találkozóhellyé alakítják át. A megújuló térre összesen 80 új fát ültetnek, így az összhatásában jelentősen zöldebb lesz.

Az új fák egy részét egybefüggő zöldfelületbe, a másik részét a burkolatba ültetik teljes talajcserével és talajszint alatti öntözőrendszerrel. A tér nagy részén térkő burkolatot építenek vízáteresztő fugázással.

A téren lévő fák állapotáról minősített favizsgáló készített szakvéleményt. Ez alapján:

  • két facsemetét átültetnek a Márkus Emília utca elejéről, a jelenlegi helyüket ugyanis fa nevelésére alkalmatlannak nyilvánította a szakértő;
  • a kedvezőtlen életkörülmények, illetve az állapotuk miatt nyolc fát hosszú távon már nem lehet megmenteni, ezért azokat ki kell vágni;
  • hetet a tér felújítása érdekében, valamint a közművek miatt kell kivágni és pótolni;
  • kilenc fát megóvnak, köztük a két értékes koros tölgyet is, amelyet még 1969-ben ültettek át a Tabánból.

A tér újratervezésével további három meglévő fát sikerült megmenteni, valamint az eredetileg tervezett, üres burkolt térrészt további húsz fa fogja árnyékolni.

Blaha Lujza tér átalakítás látványterv. forrás: BKK

A tervezők többször egyeztettek a leendő kezelővel az új fák fenntarthatósága érdekében, az új növények kiválasztása során elsődleges szempont volt a fajok tűrőképessége, valamint az, hogy megfelelő árnyékot biztosítsanak a tér használóinak. A BKK azt írja, a „szakértők szerint túlkoros fák helyett érdemes inkább fiatal, de többször iskolázott fákat ültetni, hiszen azok hamar utolérik és lehagyják növekedésben a túlkoros társaikat”.

A BKK szerint a felújítása várhatóan jövő év őszére készül el, 11 meglévő és 80 újonnan telepített fa mellett 1000 négyzetméter zöldfelület és vízjátékok fokozzák majd a tér élhetőségét, és javítják a mikroklímáját.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek