A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

A Bátaapátiban épülő, kis és közepes aktivitású hulladéktároló első ütemének befejezése után gyorsulhatnak csak fel a kutatások a Baranya megyei Bodán, ahol a Radioaktív Hulladékokat Kezelő (RHK) Kft. koncepciója szerint a nagyaktivitású atomerőművi hulladékokat elhelyezhetik – közölte Kereki Ferenc ügyvezető.

Az ügyvezető a sajtótájékoztatón aláhúzta, Boda térségében 2004-ben alábbhagyott a kutatási tevékenység, azóta a Bátaapátiban épülő létesítmény élvez prioritást, a tervezett nagyaktivitású tárolóval kapcsolatban pedig jobbára csak tanulmányok készültek és környezeti monitoring tevékenység folyt.

2012 után, amikor üzembe helyezik a Nemzeti Radioaktívhulladék-tároló földalatti tárolóterét, csoportosítják át erőiket Bodára, ahol 1993-ban kezdődtek a kutatások. Az elsődleges cél, hogy kijelöljék egy mélygeológiai tároló pontos helyét . A lakosság bizalmának megőrzése és megerősítése kiemelt feladat, amit folyamatos tájékoztatással igyekeznek elérni – húzta alá az ügyvezető. A Boda térségében kilenc település részvételével alakult Nyugat-Mecseki Társadalmi Információs Társulással (NyMTIT) együttműködési szerződés keretében dolgoznak együtt a közvélemény tájékoztatásában. A társulás az idén 140 millió forintot kap a szerződésben foglalt, elsősorban kommunikációs feladatai elvégzésére.

Kovács Győző, Boda független polgármestere, az NyMTIT elnöke aláhúzta, a közös munka eredményének tekinti, hogy a térség ismeri és elfogadja azt a tényt: a tervek szerint egy mélygeológiai tároló épül majd Bodán az atomerőművi nagyaktivitású hulladékok számára. Ezt támasztotta alá az közvélemény-kutatás, amelyet az idén végeztek nyolcszáz ember megkérdezésével.

A társulás elnöke elmondta, hogy a márciusi fukusimai események szinte hatástalanok maradtak a leendő tárolóval kapcsolatos lakossági véleményekre, a környéken élők nagy többsége elfogadja azt, hogy Bodán épüljön meg a létesítmény. A leendő tároló elfogadottságát firtató kérdésre a megkérdezettek 77,3 százaléka mondta azt, hogy megfelelő kutatási eredmények birtokában támogatja. Az RHK Kft. kétévente méri fel a lakosság véleményét, a kutatási eredmények a társaság honlapján olvashatóak.

A lakosság tájékoztatásának fontos eleme a Tájoló Nap, amelyen szakmai előadások sora szolgál arra, hogy a radioaktív hulladékkezelés hazai és nemzetközi eredményeiről, terveiről tájékozódjon a lakosság – mondta Kovács Győző.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás