A rovat kizárólagos támogatója
Forrás: eszak.hu

A fekete bödöncsigák túléltek 20 millió évet, az utóbbi tíz év azonban nem volt jó hatással rájuk. Nagyhaju Nóra biológus-ökológus.

A védett bödöncsigák kapcsán hallottuk először Nagyhaju Nóra nevét. Annyit tudtunk, hogy biológus-ökológus, és ő az a 27 éves lány, aki a kácsi patakból, egészen pontosan az abban élő védett csigafajból írta diplomamunkáját. Akkor is a patakot kutatta, amikor 2010-ben megjelentek a kotrógépek, és árvízvédelemre hivatkozva kikotorták a medret, ennek – körülbelül 40 méteren – a patakban lévő élőlények áldozatul estek.

Nem volt kérdés

Amikor Nóra elmesélte a történetet, az is kiderült, a biológia, a környezetvédelem és a természet szeretete mellett nem véletlen, hogy Kácson kutatott. „Nagyszüleim Kácson éltek, nagymamám még mai napig ott lakik. Gyerekkoromban sokat játszottam a patakban, így nem volt kérdés, hogy ezt a témát választom” – mesélte. És, ha már a családról beszélt, a vezetékneve mellett sem mehettünk el szó nélkül. „Sokan kérdezik tőlem, mi a családnevem története, de még nem sikerült utánajárnom. Az országban kevesen vagyunk Nagyhajuak. Keverik is sokszor, általában hosszúhajúnak keresztelnek át…” – mondta.

Nóra jelenleg a miskolci Ökológiai Intézetben dolgozik környezeti tanácsadóként. Szemléletformáló előadásokat tart, többek között arról, hogyan lehet környezettudatos háztartást vezetni. Úgy gondolja, egyre nyitottabbak az emberek a téma iránt, és most divat is „ökonak” lenni. Ő maga is odafigyel arra, milyen mosószert, tisztítószert vásárol, milyen terméket vesz és mibe csomagolja azt. Karácsonyra például újságpapírba rejtette el a kézzel készített ajándékokat, némi raffiával feldobva. „Én magam is meglepődtem, mennyire szép volt” – mondta.

És hogy mennyire fontos lenne a környezetvédelem, mi sem bizonyítja jobban, mint Nóra diplomamunkájához választott témája: a fekete bödöncsiga. „Ezek a csigák azért különlegesek, mert már 20 millió évvel ezelőtt a földtörténeti középkorban is éltek, a Pannon-tengerben. Majd a tengervízből édesvízbe kerültek, jött a jégkorszak, de a bödöncsigák alkalmazkodtak mindezekhez, és életben maradtak. Az elmúlt tíz évben azonban több helyen – például – Miskolctapolcán is kipusztultak. Ma már csak Kácson és egy osztrák, valamint szlovén patakban lelhetők fel. Ez is bizonyítja, az embernek mekkora befolyása van a környezetére, és hogy sokkal tudatosabban, felelősebben kellene bánnunk vele” – fogalmazott.

Bízik benne, hogy eljön az ökovilág? – kíváncsiskodtunk. „Bízni bízom, de sajnos az emberek inkább rövidtávban gondolkodnak, nem törődve azzal mit hagynak, vagy éppen már mit nem hagynak az unokáikra… De törekedni kell mert számítanak az apró lépések is, amit mindenki tehet a jövőért…” – válaszolta.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás