Hirdetés

Az MTA Ökológiai Kutatóközpont Ökológiai és Botanikai Intézetében tegnap nyílt meg a Karbonház, és benne a „Túl nagy lábon élünk” című kiállítás. Mi köze az Omega koncertnek a dendrológiához, a bohóc cipőhöz és a földhőhöz?

A klímaváltozással és hatásaival foglalkozó kiállítást Tove Skarstein norvég nagykövet asszony és Németh Tamás a Magyar Tudományos Akadémia főtitkára nyitotta meg. A kiállítás az „Innovatív geotermikus és biomassza bázisú fűtőmű létesítése Vácrátóton” című projekt részeként a passzívház technológiával kialakított új látogató központban, a Karbonházban valósult meg.

A teljes beruházás mintegy 1 milliárd forintos költségének 85%-át a Norvég Finanszírozási Mechanizmusok támogatása biztosította, a fennmaradó 15% önrészt a Magyar Tudományos Akadémia fedezte. A projekt keretében geotermikus kútpár, biomassza kazán, új kazánház és üvegház, valamint a passzív ház technológiával megépült látogató központ készült el. A csaknem három évig tartó munkálatoknak köszönhetően mostantól termálvízzel fűtik a botanikus kertben több ezer négyzetméteren elhelyezkedő üvegházakat, valamint a vácrátóti óvoda, iskola, sportcsarnok és polgármesteri hivatal is erre a biztonságos, környezetkímélő és hosszú távon is olcsó fűtési technológiára tért át.

A pár hete kinevezett norvég nagykövet a megnyitón elmondta, hogy nagy öröm számára az, hogy egyik első útja ide vezetett Vácrátótra, ahol átadhatja azt az új látogatóközpontot, mely a norvég állam közel 3 millió eurós támogatásával valósult meg. Az külön nagy érdeme ennek a látogatóközpontnak, hogy a tudományos kutatások mellett főleg a fiatal generációknak mutatja be a klímaváltozás problémáját. Emellett azon túl, hogy a botanikus kert energiaellátása megváltozik, az is fontos, hogy a helyi közintézmények is tiszta energiához jutnak ezután – mondta Tove Skarstein.

Átadták a vácrátóti karbonházat Átadták a vácrátóti karbonházat        galériához katt a képre!

Németh Tamás az MTA főtitkára a megnyitóra egy bohóc cipőt hozott, ezzel demonstrálva, hogy túl nagy ökológiai lábon élünk – és túl sokan. Az Omega együttes 50 éves jubileumi koncertjét hozta fel példaként. 50 éve, amikor pályára léptek,  2,5 milliárd ember élt a Földön, a 30 éves fennállásukkor 5 milliárd, rá 10 évre 6 milliárd, most 7 milliárd. A főtitkár szerint az érték, érzelem és értelem kifejezéseket gyakran fefülírja az érdek. Ezen kellene változtatni.

60 fokos termálvíz, 1350 méter mélyről

A termálvízre és biomasszára alapozott fűtéssel a szén-dioxid-kibocsátás évente 533 tonnával csökkenhet Vácrátóton. A környezetbarát megoldások a fűtési költségeket is nagymértékben, akár 35 százalékkal is csökkenthetik. A felszínre hozott termálvíz kötelezettséget is ró a vácrátóti intézményre. A jogszabályi előírásoknak megfelelően gondoskodni kellett a körülbelül 30 fokosra hűlt víz földbe való visszahelyezéséről, ezért készült el a visszasajtoló kút. A környezettudatos gondolkodás fejlesztésének szolgálatába állított 400 nm hasznos területű Karbonház passzívház elvek szerint épült, alacsony energiaigényű épület. Az épület kivitelezése az összetett épületüzemeltetési igényekhez igazodik: tavasztól őszig, amikor a földszinten kialakított kiállítás nyitva tart, nagy hatásfokú hőcserélővel összekötött szellőztető rendszer biztosítja a belső terek frisslevegő ellátását. Ősztől tavaszig az épület temperálását a szellőztető rendszer a passzívház elveknek megfelelően csak a szoláris nyereségre támaszkodva, segédenergia bevitele nélkül biztosítja. A két részre osztható emeleti előadóteremben  rendezett konferenciák esetén a fokozott szellőztetési, esetleges felfűtési igényeket külön rendszerek segítik. A tetőn elhelyezett 40 db fotovoltaikus napelem az épület energiaellátását éves szinten kielégíti.

Az épület a teljes napelem rendszerrel együtt 11 hónap alatt, az ALPINE Hungária Kft. kivitelezésével, 174 M Ft-ért épült meg. Az épület földszintjén, 92 nm-en helyezkedik el a „Túl nagy lábon élünk” című állandó kiállítás, mely a kert eddigi látogatóin kívül újabb célcsoportok: az energetikai rendszer részletei iránt érdeklődő hallgatók, szakemberek érdeklődésére is számít. Közérthető, esztétikus és élményszerű formai és tartalmi megjelenéssel, interaktív elemekkel mutatja be a kiállítás az éghajlatváltozás jelentőségét és következményeit, annak élővilágra gyakorolt hatását, a megújuló energiatípusokat, és a geoterm projektet. Egy klímabarát otthont láthatunk, ahol a különböző funkciójú helységekben alkalmazott energia megtakarítási lehetőségeket mutatjuk be. A tárlat rávilágít a saját felelősségünkre, mi történik akkor, ha nem változtatunk a szokásainkon, életmódunkon?  Valóban a fogyasztás, felhalmozás tesz boldoggá? A kiállítás végül cselekvési javaslatokat nyújt.

Átadták a vácrátóti karbonházat Átadták a vácrátóti karbonházat          galériához katt a képre!

A Karbonházzal egybeépült két üvegház kollekciójában csaknem 3 000 féle növény kapott helyet.  A  Nemzeti Botanikus kert fákat és cserjéket bemutató dendrológiai gyűjteményében pedig 3.100 faj található. A kert műemlék- és természetvédelem alatt áll. Különleges élőhelyként gazdag az állatvilága, a kert területén különböző puhatestű, rovar, hal és madárfajok élnek nagy számban.

A kiállítás hétfő kivételével, minden nap, az üvegházak nyitvatartási óráiban várja a látogatókat, melyet a Botanikus kerti belépőjeggyel lehet megtekinteni.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás