A rovat kizárólagos támogatója

A jelenlegi “kirakat” budapesti szmogriadó-rendelet szigorítását kéri a Levegő Munkacsoport abban a levélben, amelyet ma juttatott el Tarlós István főpolgármesternek.

Az elmúlt napok eseményei ugyanis azt bizonyították, hogy a szmogriadó jelenlegi rendelkezései szinte semmilyen gyakorlati javulást nem tudnak biztosítani a légszennyezettség terén.A mostani rendelet ugyanis a szmogriadó riasztási fokozata esetén csak a fekete matricával rendelkező járművek használatát tiltja, azonban ezeknek a járműveknek a száma elenyésző a fővárosi forgalomban.

A Levegő Munkacsoport azt kéri, hogy a riasztásra akkor kerüljön sor, ha a szálló por (PM10) koncentrációja meghaladja a 80 mikrogrammot köbméterenként (a jelenlegi 100 mikrogramm helyett), amint az például Párizsban is van. Ha a koncentráció meghaladja a riasztási határértéket, akkor ne két nap múlva rendeljék el a riasztást, hanem három órán belül. Ismét be kellene vezetni azt a szabályt, hogy a riasztás elrendelése esetén egyik nap csak a páros, a másik nap csak a páratlan rendszámú autók közlekedjenek. Tiltsák be a robbanómotoros kétkerekűek közlekedését, mivel ezek a járművek a közlekedésben való részvételükhöz képest aránytalanul nagy mennyiségben bocsátanak ki szennyezőanyagokat. Jelentősen javítsák a lakosság tájékoztatását arról, mit kell tenni a légszennyezés csökkentése érdekében.

A Levegő Munkacsoport levele a főpolgármesterhez itt olvasható.

   Lásd még:   A szmog kifogott az Orbán-kormányon


A Levegő Munkacsoport 1988-ban alakult környezetvédő civil szervezet. Célja a magyar gazdaság és a közigazgatás fenntartható pályára állításának elősegítése.  Fő témakörei az államháztartás zöld reformja, a közlekedés és az energiafelhasználás környezetbarátabbá tétele, valamint az éghajlatváltozást lassító és az épített környezetet élhetőbbé tévő településfejlesztés. Törekszik továbbá a környezetvédelem területén az állampolgári részvétel bővítésére, a nyilvánosság és a közvetlen demokrácia megerősítésére, a tájékoztatás és a tájékozódás szabadságának minél szélesebb körű megteremtésére. A Levegő Munkacsoport Környezetvédelmi Tanácsadó irodája évről évre közel 1000 esetben segít állampolgároknak konkrét ügyekben tanáccsal, esetenként képviselettel.

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás