Hirdetés

A paraziták lenyűgöző világába enged betekintést a bécsi Természettudományi Múzeum időszaki kiállítása. Az érdeklődők fotók, életnagyságú modellek és valódi paraziták mentén ismerhetik meg az élősködők bizarr világát.

A szeptember 12-ig látható „Paraziták – Life undercover” című vándorkiállítás nemcsak a bolhák, poloskák, férgek és atkák kellemetlen oldalát mutatja meg, hanem rávilágít például furfangos túlélési stratégiáikra, életciklusukra is.

Az elsősorban juhokban élő lándzsás métely például két köztes gazdát is alkalmaz, hogy új gazdaszervezetbe juthasson. Lárváik először csigákban fejlődnek tovább, majd hangyákba „költöznek át“. Utóbbiaknak még a magatartását is megváltoztatják: a fertőzött hangyák ugyanis felmásznak egy fűszál végébe, és ott is maradnak egészen addig, amíg egy arra járó birka a fűvel együtt meg nem eszi őket.
A berlini Természettudományi Múzeum Bécsben vendégeskedő vándorkiállítása együtt mutatja meg a parazitát és a gazdaszervezetet, és rávilágít arra is, mennyire a gazdaszervettől függ az élősködők táplálkozása és szaporodása.

A kiállítás kitér a parazitáknak a modern gyógyászatban játszott szerepére is: egyes kenőcsök hatóanyaga például tőlük származik, és bíztató kísérletek folynak a parazitáknak az autoimmun betegségek és allergiás tünetek enyhítésében való alkalmazására is.
Elgondolkodtató az is, hogy a klímaváltozás és az ember környezetet károsító tevékenysége a paraziták malmára hajtja a vizet, így például egyes városokban ismét felbukkantak a rég elfeledett poloskák.

szőrtetvekszőrtetvek

A kiállítás részeként látható a bécsi Természettudományi Múzeum féreggyűjteménye is, amely saját bevallásuk szerint „a világon a legrégebbi és a legnagyobb“.

Parasiten – Life undercover, Naturhistorisches Museum Wien
1010 Bécs, Burgring 7., www.nhm-wien.ac.at
 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás