A rovat kizárólagos támogatója

A 21. század hátralevő részére várható klímaváltozásról adott ki a NASA egy videót, amin egészen 2099-ig mutatja be egy forgó földgolyó, hogy milyen változás várható az átlaghőmérsékletben és a csapadékban.

Az animáció az első felében a felmelegedést modellezi, érdekes megfigyelni, hogy az nem egyenletesen, hanem hullámokban, olykor évtizedeket átölelő pulzálással jön majd, és a sarkvidékeket érinti a legerősebben, ahol a piros szín felvillanása az évszázad végére 20 fokos felmelegedést jelez előre. Mivel amerikai a videó, ez Fahrenheitben érthető, Celsiusban ennek nagyjából a felével lehet számolni.

A csapadék várható változása még érdekesebb képet fest, lesznek területek, ahol akár a duplájára emelkedhet az egy évben leesett eső mennyisége, például az Egyenlítő környékén a Csendes-óceánon, a Szaharában vagy Észak-Európában, míg más helyeken, így Európa mediterrán vidékén vagy a Csendes-óceán déli részén akár a felére is csökkenhet. Akadnak olyan helyek is, például a Közel-Keleten vagy az amerikai nyugati partvidéken, ahol az évszázad drasztikus csökkenést és növekedést egyaránt fog hozni a jóslat szerint – tudósított az index.

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás