A rovat kizárólagos támogatója
Forrás: index.hu

Amerikai vadászbombázók bombákat dobtak le az Ausztrália partjainál húzódó Nagy-korallzátonynál kialakított Tengeri Park természetvédelmi területre egy balul elsült gyakorlat közben, írja a BBC.

Az AV-8B Harrierek egy közeli szigetnél hajtottak volna végre támadást, de meg kellett szakítani a gyakorlatot. Ugyanakkor a BBC szerint fogytán volt az üzemanyaguk, és nem tudtak volna leszállni a bombákkal a fedélzeten.  A két gép négy élesítetlen bombát engedett ki egy olyan ponton, ami a lehetőségekhez mérten távol volt a koralloktól, hogy csak minimális károkat okozzanak a világörökség részének számító zátonyban. Az NBC amerikai tévé szerint egyenként 226 kilós bombák 50-60 méter mélyre kerültek, nem robbantak fel. A haditengerészet szerint nem veszélyeztetik az arra haladó hajókat sem.

A USS Bomhomme Richard hadihajóról indított gyakorlatot közösen végezte az amerikai és az ausztráliai haditengerészet. A queenslandi természetvédők szerint felháborító, hogy az amerikai haditengerészetnek engedélyezték a bombák kiengedését a természetvédelmi területen.

A Nagy-korallzátony 1981 óta szerepel az UNESCO világörökség-listáján. Hozzávetőlegesen 345 ezer négyzetkilométernyi területe az ausztrál partok mentén terül el, és 3000 zátonyával a világ legnagyobb koralltelepét alkotja.

 

Kapcsolódó anyagok:

Tovább romlott a Nagy-korallzátony állapota

Veszélyben a világ legnagyobb koralltelepe

200 éve károsodik a Nagy-korallzátony

Vegyszerek veszélyeztetik az ausztrál Nagy Korallzátonyt

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás