A rovat kizárólagos támogatója

Az állam kilónként egy forintos áron vásárolná meg a bontási törmelékeket, amelyeket később 30 százalékos arányban új utak alapozásánál használnának fel. Az újrahasznosítás elvileg plusz bevételt hozna a költségvetésnek, a hat forintos eladási ár a VM számításai szerint bőségesen fedezné a rendszer kiépítésének költségeit. Idén is lesz TeSzedd!

Minden egyes kiló építési bontási törmelék után egy forintot fizetne a gyűjtőnek, majd a hulladékot feldolgozva hat forintért adná tovább az útépítő cégeknek a magyar állam – ismertette a tárca előzetes terveit Illés Zoltán környezetvédelemért felelős államtitkár a TeSzedd! program sajtótájékoztatóján. A becslések szerint évi 18 millió tonnát kitevő bontási törmelékek felvásárlására 6 milliárd forintot fordítana az állam – vagyis a teljes becsült mennyiség egyharmadát, 6 millió tonnát tudna újrahasznosítani. Ez a kezdeti célkitűzés azonban még jócskán elmarad az EU 2020-as újrahasznosítási céljaitól, eddigre ugyanis a nem veszélyes építési-bontási törmelékek 70 százalékát kellene újrahasznosítanunk.

A bontási hulladékok felvásárlásával csökkenthető lenne azok illegális lerakása, ugyanakkor a gyűjtésből és a feldolgozásból az államnak újabb költségei keletkeznének. A terv az, hogy az útépítéseknél kötelezővé tennék a bontási törmelékből készített, meghatározott szemcseméretű újrahasznosított anyag legalább harminc százalékos arányú beépítését a kavicságyba. Az állam ugyan az uniós versenyjogi szabályok értelmében nem kötelezhetné arra az útépítő cégeket, hogy az anyagot kizárólag Magyarországról szerezhessék be, de a kilónkénti 6 forintos árral azt szeretné elérni, hogy a cégeknek a szállítási költségeket is belekalkulálva ne érje meg Szlovákiából vagy más szomszédos országból beszállítani az alapanyagot.

Vámosi Oszkár, Illés Zoltán és Török SzabolcsVámosi Oszkár, Illés Zoltán és Török Szabolcs

Illés Zoltán szerint a rendszer – a 2014-es országgyűlési választások utánra tervezett – bevezetése „az első évben megtérülne”, jelenlegi számítások szerint hat milliárd forint kiadásra harminchat milliárd forint bevételt hozna a költségvetésnek. A képletbe azonban még be kell számítani a rendszer kiépítésének és a törmelék feldolgozásának költségeit, amelyeket Illés Zoltán az Index kérdésére 10-12 milliárd forintra becsült. Így tehát, ha érvényesül a Vidékfejlesztési Minisztérium forgatókönyve, akkor 18-20 milliárd forint folyhat be az államkasszába.

A rendszer elindításához minimálisan szükséges mintegy 6 milliárd forint előteremtésére két terv van: vagy a már rendelkezésre álló költségvetési forrásokból, vagy a termékdíjköteles termékek körének kiszélesítéséből fedeznék – ez utóbbitól az idénre tervezett 60 milliárdos bevétel megduplázódását várja az államtitkár a 2014-es költségvetési évben. A tervek szerint a termékdíjat a korábbinál több műanyagfélére, olajtípusra (például étolajra), a műszaki gumifélékre (futószalagok, hevederek) terjesztenék ki, valamint a korábbi termékdíjakat is emelnék – írta az index.hu

Idén is lesz TeSzedd!

2013. szeptember 14-én harmadik alkalommal csatlakozhatunk a TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországiért akciónaphoz. A szervezők várják az ország valamennyi részéről a lakosság, a vállalatok, az önkormányzatok, az iskolák, a civil szervezetek jelentkezését, akik szeptember 14-én reggel 8 és este 6 óra között a lakóhelyükhöz legközelebbi szemétszedési ponton hozzájárulhatnak ahhoz, hogy aznap estére elmondhassuk: egy tisztább Magyarországért dolgoztunk. Az országos akciónap tegnapi programnyitó sajtótájékoztatóján Dr. Illés Zoltán, a Vidékfejlesztési Minisztérium környezetügyért felelős államtitkára és Vámosi Oszkár, az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség Nonprofit Kft. ügyvezetője ismertette az idei TeSzedd! céljait, a lebonyolítás módját.

A TeSzedd! nap főszervezői a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) és az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség Nonprofit Kft. (OHÜ), a szervezésben és lebonyolításban együttműködő partner a Belügyminisztérium, valamint a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium. Az esemény kiemelt kommunikációs főtámogatója az MTVA Zrt. Az országos akciónapra regisztrálni szeptember 11-ig lehet a www.teszedd.hu honlapon. A részvételhez kapcsolódó lehetőségekről, teendőkről ugyanitt tájékozódhatnak a jelentkezők.

A Teszedd! célja, hogy összefogja azokat a lakosokat, akik tenni szeretnének azért, hogy tisztább környezetben éljünk, hogy eltűnjenek a gazdátlan, illegálisan lerakott szemétkupacok. A lassan márkanévvé váló TeSzedd! az ország legnagyobb és legsikeresebb civil szemétgyűjtési akciója lett, melynek során közvetlen lakókörnyezetünket tisztítjuk meg az illegálisan lerakott szeméttől, közös erővel, önkéntesen! A szervezők a TeSzedd! szemléletformáló erejére hívták fel a jelenlévők figyelmét. Egyetértettek abban, hogy egyetlen nap alatt nem lehet Magyarországot kitakarítani, megtisztítani az illegálisan lerakott szeméttől, ezért nagyon fontos a tudatosság és az, hogy soha ne dobjuk el a szemetet se az utcán, se a település határában lévő zöldövezetben, hanem mindig vigyük a megfelelő gyűjtőhelyre.

Csakúgy, mint tavaly, idén is több millió ember értesül majd az országos szemétszedési akcióról a híradókból, a nyomtatott lapokból, a rádiókból és az internetes hírportálokról. A szervezők arra bátorítanak mindenkit, hogy regisztráljon és vegyen részt közvetlen környezetének szeméttől való megtisztításában, mert a személyes tapasztalat, a közösen végzett munka ereje, eredménye nemcsak látványos tisztaságot hoz, hanem jelentős lépés a környezet, a természet védelmében, ami ráadásul szemléletet is formál. A szervezők tapasztalatból is mondják, hogy azok az emberek, akik személyesen megtapasztalják, hogy a környezet szeméttől való megtisztítása nehéz munka, biztosan nem viszik az utcára, a falu szélére, az erdő aljára vagy a buszmegállóba a szemetüket – akkor sem, ha senki sem látja. Tavaly országszerte szedtük az illegálisan lerakott szemetet, szinte mindenütt: utcán, parkokban, települések határaiban, folyók és tavak partján, sőt a speciálisan kiképzett szakemberek a vizek mélyét, a hegyek járhatatlan szikláit is megtisztították. Ugyanilyen széles körű összefogásra, ugyanilyen példamutatásra van szükség idén is, mert meg akarjuk mutatni mindenkinek, hogy egy tiszta, szép Magyarországon akarunk élni, és ezért teszünk is. (VM-OHÜ sajtóközlemény)

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek