A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

Rendkívül ritka főemlőst, Hose-langurt talált egy nemzetközit tudóscsoport Borneón. A kihalás szélén álló főemlős (Presbytis hosei canicrus) a cerkóffélék családjához tartozik, és különböző délkelet-ázsiai szigeteken, közöttük Borneón, Szumátrán és Jáván honos.

A nagytestű, szürke szőrű majomfaj, amelynek fekete pofáját fehér gallér veszi körül, Borneón csupán egy kis területen él, a sziget északkeleti csücskében, ahol a bányászat és az erdőirtás – több tűzvésszel tetézve – súlyos károkat okozott.  A tudóscsoport a kelet-kalimantani Wehea természetvédelmi rezervátumban, Borneó Indonéziához tartozó részén járt expedíción. A 38 ezer hektáros, többnyire védett területet érintetlen erdőség borítja; a térségben legalább kilenc főemlősfaj él, közöttük borneói orángutánok és gibbonok.

"A Hose-langur felfedezése meglepetés volt, mert a rezervátumot eddig nem tekintették élőhelyének" – mondta Brent Loken, a kanadai Simon Fraser Egyetem munkatársa, az expedíció tagja. "A jövőbeli kutatások célja az lesz, hogy felmérjük a populáció sűrűségét Weheában és a környező erdőségben" – tette hozzá az American Journal of Primatology című amerikai szakfolyóiratban megjelent közleményben.

A szakemberek 2004 óta aggódnak a Hose-langur esetleges kihalása miatt, és egy 2008-as expedíció során végzett kutatások riasztó helyzetről árulkodtak. A kutatók több kamerát helyeztek el a rezervátumban, amelyek segítségével sikerült felvételeket készíteni a súlyosan veszélyeztetett majmokról. Loken elárulta, hogy nem volt könnyű bizonyítani "felfedezésüket", mivel a Hose-langurról megtalálható leírások főleg múzeumokból származnak.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek