A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

Börtönre és negyedmilliárd forintnyi pénzbüntetésre ítélték Kínában egy törékeny világörökségi szikla megmászóit a természeti értékek megrongálása miatt.A Dzsumangnak, azaz óriáspitonnak nevezett szikla a kínai Csöcsiang tartományban található, a világörökségi védelem alatt álló Szancsing Nemzeti Parkban. 2017 áprilisában egy, a  szomszédos tartományból érkezett trió megmászta a 128 méter magas sziklát, amely legkeskenyebb pontján mindössze hét méter széles. Eközben − a park dolgozóinak figyelmeztetését figyelmen kívül hagyva − 26 helyen is lyukat fúrtak a gránitoszlop oldalába, hogy a köteleiket rögzíteni tudják, és biztonságosan mászhassanak.

Kínai geológusok szerint a sziklamászók súlyosan megrongálták a különleges természeti képződményt, mert a fúrás okozta repedések felgyorsíthatják a 300 millió év alatt kialakult kőoszlop aprózódását, és sziklaomlás veszélyét idézhetik elő.

A világörökség részét képező szikla megrongálóit ezért tegnap 6 millió jüan (253 millió forint) pénzbírsággal sújtották. A trió két férfitagja közül az egyiket egy év, a másikat fél év börtönre ítélték.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás