A rovat kizárólagos támogatója

Kevesebb mint egy hónappal ezelőtt egy sivár andalúziai fennsíkon 600 ezer napelem kapcsolódott össze, hogy az Andasol, a világ legnagyobb naperőműve működésbe léphessen. Bár a napenergia-ipar előtt ígéretes jövő áll, a világ vezető gazdaságai a költségvetési hiányuk csökkentésére a megújuló energiák támogatásából vonnak ki pénzt.

A megújuló energia globálisan visszaszorulóban van, amióta az Ernst & Young pénzügyi tanácsadó és könyvvizsgáló csoport múlt hónapban arra figyelmeztetett, hogy ha az eurózóna szétesésének nő a kockázata, akkor 2015-re 45 milliárd dollárnyi hiány keletkezhet a globális klímaalapban. Az Ernst & Young szerint a világ tíz vezető gazdaságában akkor is 22,5 milliárd dollárnyi kiesés várható a megújuló energiát érintő befektetésekben négy éven belül, ha a kormányok megszorításai nem erősödnek. A kormányok azért vonják meg a megújuló energiák támogatását, hogy ezzel is csökkentsék a költségvetési hiányukat.

Azért léteznek olyan vállalatok, amelyek továbbra is befektetnének a megújuló energiákba. A Desertec Industrial Initiative nevű nemzetközi vállalkozás például az észak-afrikai Szaharába tervez egy négyszáz milliard eurós beruházást, amelyet 2015-ben kezdenének el a marokkói Ouarzazzatte régióban. Ha a projekt megvalósul, akkor a megtermelt energia 2050-re már elég lehet az európai fogyasztás 15 százalékának a fedezésére. A Desertec szerint a Szahara területe annyi napenergiát kap hat óra alatt, amennyi az egész világnak elegendő lenne egy évre.

RÉSZLETEK >>>

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás