A rovat kizárólagos támogatója

A borneói törpeelefánt (Elephas maximus borneensis) tetemét Borneó maláj részén azonosították -írta National Geographic.

A szakértők úgy vélik, hogy a négyéves hímmel azután végeztek, hogy károkat okozott egy helyi birtokon – írja az IFLScience. Az elmúlt másfél hét során már három elpusztult törpeelefántot is találtak Borneó északi részén.

Augustine Tuuga, a helyi vadvédelmi osztály igazgatója szerint az élőlényt bosszúból ölhették meg. A példány egy pálmaolaj-ültetvényre tévedhetett be, ahol aztán károsíthatta a termést. Az elefánt agyarai érintetlenek voltak, ez pedig arra utal, hogy az állattal nem orvvadászok végeztek.  Siti Nur’Ain Ampuan Acheh helyi természetvédelmi szakember szerint a sérülés helyzete és a lövedék iránya arra utal, hogy a példányt közelről lőtték le egy magasabb pontról, feltételezhetően egy jármű hátuljáról.

Április óta legalább 18 törpeelefánt pusztult el a régióban. Bár a halálesetek egy része természetes okokra vezethető vissza, sok esetben az emberekkel való konfliktus áll a háttérben. Júliusban hat borneói törpeelefánt pusztult el mérgezésben, azt azonban egyelőre nem tudni, hogy szándékosságról van-e szó.

Borneó erdejének biológiai sokfélesége páratlan, a helyi állatokat viszont egyre súlyosabban fenyegeti az erdőirtás. A 20. században az erdő egykori területe felét vesztette el, miközben a pálmaolaj iránti kereslet egyre csak nő. Mindemellett az elefántok agyara, húsa és bőre is igen értékes a feketepiacon.

Az ng.hu szerint a becslések alapján mára kevesebb mint 1500 törpeelefánt maradt a térségben.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás