A rovat kizárólagos támogatója

Új lakók, a világ második legnagyobb madarának számító emuk érkeztek az Ipoly Erdő Zrt. nyírjesi füvészkert és vadasparkjába. Az állatokkal a március 15-ei nyitást követően ismerkedhet meg a nagyközönség. Bővül a park amerikai szekciója is, 100 faj több mint 1000 példányát ültették el a már meglévő növények mellé, a családosok örömére pedig kisbárányokkal és kiskecskével népesül be az állatsimogató.

A Balassagyarmathoz tartozó Nyírjes vidéke, tavakkal és ligetekkel tarkított erdőségeivel évtizedek óta a városban és a környéken élők egyik közkedvelt rekreációs úticélja. Az Ipoly Erdő Zrt. fenntartásában működő Nyírjesi Füvészkert és Vadaspark lehetőséget teremt arra, hogy egy egyedülálló módon kialakított növénygyűjtemény és állatbemutató segítségével fedezhessük fel a természet színes világát.

A vadasparkban új lakókként emukkal ismerkedhetnek meg idén a látogatók, a 160-180 centiméteres magasságú, 50-60 kilogrammos madarak decemberben, egy balassagyarmati család adományaként érkeztek Nyírjesre. Az Ausztráliában honos emuk a struccokhoz hasonlóan, legfőképpen magvakkal, fűfélékkel, levelekkel táplálkoznak, de nem vetik meg a gyümölcsöket sem. A madarak érdekessége, hogy a hím költi ki a fiókákat, míg a tojó a tojásrakást követően elhagyja a fészket. Gyors futómadaraknak számítanak, huzamosabb ideig is képesek akár óránként 50 kilométeres sebességgel rohanni. A tavaszi időszak sztárjait – a gyerekek körében legalábbis – vélhetően mégsem ők, hanem a nemrég született kisállatok, Valentina és Bálint, az ikerbárányok, valamint Albert, a kiskecske jelentik majd. A selymes szőrű, törékeny állatokat az állatsimogatóban bárki könnyedén megtalálhatja, kézbe veheti. A helyszínen többek között nyuszik, récék, fácánok, szarvasok, őzikék, aranysakál és két alpaka is várják a látogatókat.

A füvészkert is rengeteg újdonságot tartogat, bővül az amerikai szekció gyűjteménye, virágos cserjék, köztük magnóliák és rododendronok, illetve új fás szárú növények, mint a Kentucky sárga fa, vagy a Hemlock fenyő is helyet kaptak bemutató térben. A kertben fajtaismertető táblák segítik az eligazodást a növények között, de kérhetünk csoportos vezetést az Ipoly Zrt. munkatársaitól is, akik szívesen mutatják be bárkinek a látnivalókat.

A hagyományoknak megfelelően idén is március 15-én nyitja meg a kapuit a látogatók előtt a füvészkert, mely már harmadik éve jelent élményekben gazdag kirándulóhelyet azoknak, akik a természet szépségeire és sokszínűségére kíváncsiak.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás