A rovat kizárólagos támogatója

Az MTI (!) szerint 1901 óta a tavalyi volt a legmelegebb év Magyarországon, és a tíz legforróbb esztendő közül nyolc a most zárult évtizedre esett. Lehet, hogy csak véletlen (v. ö. „Mészáros Lőrinc nem lop, hanem szerencsésen versenyez”), de sokkal valószínűbb, hogy van valami ebben a klímaváltozás nevű teóriában.

Ha eddig hittem volna a magyar miniszterelnök csalhatatlan taktikai érzékében és ún. valóságismeretében, az utóbbi hónapokban akkor is kételkedni kezdtem volna benne. Orbán Viktor vezetésével a kormányoldal olyan tarthatatlan helyzetbe manőverezte magát a klímakérdésben, amiből lehetetlen jelentős veszteségek nélkül kikeveredni. És ha elfogadjuk, hogy a klíma lesz a következő migránsválság, vagyis a legfontosabb közéleti téma a közeljövőben (szerintem így lesz), akkor talán az sem túlzás, hogy amit ez ügyben a NER-elit mostanában előad, az a percepciót és a várható produktumot tekintve is leginkább a döglött lovon lovaglásra emlékeztet.
Ausztráliában, amely most a klímakrízis első számú frontállama, a Liberális Párt kormányoz. Ez azonban csak afféle szójáték, a kifejezés ugyanis az ottani konzervatívokat, Orbán politikai szövetségeseit jelöli. A tartalmi értelemben inkább illiberálisként aposztrofálható formációnak eddig csupán a hírhedten szigorú bevándorláspolitikáját tekintette példának a magyar kormánypárt, úgy tűnik azonban, hogy most klíma-tárgykörben is Scott John Morrison nyomába indulnak.
Nehéz másra gondolni, amikor a többnyire a kézivezérlés jegyeit mutató magyar „közmédia” – amely korábban olyan ismert klímagyilkosok mentegetésével alapozta meg a respektusát, mint Jair Bolsonaro brazil vagy Donald Trump amerikai elnök – szakértők bevonásával magyarázni kezdi, ki mindenki tehet az ausztrál erdőtüzekről. (Mármint a szénipart meg a globális fölmelegedés többi aktorát leszámítva, mert ők természetesen nem hibásak.) A migránsokig érthetetlen módon még nem jutottak el, de már az első körben megnevezték a bűnbakok között a felelőtlen, unalmukban gyújtogató tinédzsereket – alighanem a Fidesznek a fiatalok felé történő nyitása jegyében. (Egy-egy ilyen mondat garantáltan többet árul el arról, mint gondolnak az érintett korosztályról a kormányban, mint egy huszonkét éves helyettes államtitkár kinevezése.) Mellettük a környezetvédőket, illetve az ausztrál őslakosokat, akikkel kapcsolatban a PC-korszak anélkül múlt el, hogy valaha beköszöntött volna.
A megfelelő közegben a hülyeség gyorsabban terjed, mint a bozóttűz. Az aborigineknek nyilván fogalmuk sincs, mit szabad (és mit nem) az erdőben, tehát alig várják, hogy a 300 éve érkezett fehérek elmagyarázzák nekik; különösen a fideszes pártsajtó és az Alapjogokért Központ tanácsaira kíváncsiak. Komolyabbra fordítva a szót: ameddig a kormányunk – a globális problémák kommunikációjával ugyanúgy, mint mondjuk a Kossuth Rádió új vezetőjének kinevezésével – konzekvensen az összeesküvéselmélet-hívő, rasszista szélsőjobbnak akar gesztusokat tenni, addig én a részükről nem várok jelentős fordulatot az éghajlatvédelemben.
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek