A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

Brazília tegnap megkezdte katonai erők telepítését az amazóniai esőerdők védelmére – közölte Hamilton Mourao alelnök. A hadsereg bevetésével arra reagálnak, hogy idén minden korábbinál nagyobb az erdőirtások mértéke, pedig az erdőtüzek szokásos évszaka még el sem kezdődött.

A brazil hadsereg – a környezetvédelmi hatóságokkal, a rendőrséggel és más kormányzati intézményekkel karöltve – elsőként a bolíviai határ mentén lévő Rondonia államban kezdett műveletet az ottani védett erdőségekben zajló illegális környezetpusztítás ellen – mondta Mourao a brazil kormány több miniszterével közösen tartott sajtóértekezletén.

Fernando Azevedo e Silva védelmi miniszter az újságíróknak azt mondta, hogy a hatóságok műveleti támaszpontokat létesítenek három amazóniai városban, és az e célra mozgósított 3800 katonával razziákat kezdenek az illegális fakitermelések és más bűncselekmények megfékezésére. A műveletek finanszírozására kezdetnek 60 millió realt (több mint 3,3 milliárd forint) szánnak.

A kormány által 4 napja közzétett friss adatok szerint az idei év első négy hónapjában 55 százalékkal nagyobb erdőterületet irtottak ki Amazónia Brazíliához tartozó területein, mint a tavalyi év azonos időszakában, ami több mint 1200 négyzetkilométernyi esőerdő idei elpusztítását jelenti. Az erdőirtások mértéke tavaly 11 éves csúcsra emelkedett, ami a nemzetközi közösség heves tiltakozását váltotta ki, mondván Brazília és mindenekelőtt az ország elnöke nagyon keveset tesz a Föld legnagyobb esőerdőinek védelmében.

Jair Bolsonaro brazil elnök a múlt héten adott újabb felhatalmazást a hadsereg erdőtüzek és erdőirtások elleni amazóniai bevetésére. Az elnöki rendelet kilenc amazóniai államra vonatkozik, valamint a természetvédelmi területekre és az indián törzsek lakóhelyére. A tavalyi hasonló felhatalmazáshoz képest Brazília idén három hónappal korábban kezdte meg a katonák bevetését.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek