A rovat kizárólagos támogatója

Az Egészségügyi Világszervezet főtitkára, Dr. Gro Harlem Bruntland figyelmezteti az államokat.
“Fel kell készülnünk arra, hogy biológiai és vegyi anyagokkal szándékosan kárt tehetnek az emberekben” – jelentette ki a WHO főtitkára tegnap, a nyugati félteke egészségügyi minisztereinek tanácskozásán Washingtonban. “A megfelelő ellenőrzés, és a gyors, összehangolt válaszlépések létfontosságúak, hogy megakadályozzuk nagy tömegek megmérgezését illetve megfertőzését lépfenével, illetve himlővel” – mondta Bruntland asszony.

A WHO weboldala tartalmazza mindazokat az információkat, amelyekre az egészségügyi személyzetnek szüksége lehet egy tömeges megbetegedés esetén, amennyiben azt lépfene, vérzést okozó vírusok, más patogének, biológiai toxinok vagy káros vegyianyagok okoznák.
A WHO szerint elméletben bármely fertőző ágens, vagy mérgező vegyianyag alkalmas lehet fegyverként való felhasználásra. A legvalószínűbb a himlő, a lépfene, a botulizmus és a pestis felhasználása biológiai fegyverként. Azonban a legtöbb járványos megbetegedést gyorsan észlelik a “Global Outbreak Alert and Response Network” (Globális Járványügyi Figyelmeztető és Reagáló Hálózat) segítségével. Ehhez az átfogó hálózathoz 72 globális és regionális laboratóriumi hálózat tartozik, amelyekben egészségügyi szakértők, és internet-alapú információs rendszerek segítségével figyelik az egész világról érkező jelentéseket illetve a rémhíreket is.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás