A rovat kizárólagos támogatója

Leállította az Európai Unió a napokban a német Bayer és az amerikai Monsanto fúziójával kapcsolatos jóváhagyási procedúrát. A döntés oka, hogy a vállalatok nem mutatták be kellő időben az Európai Bizottság által kért információkat. Nemrég a Monsanto lobbistát tiltották ki az Európai Parlament épületeiből a glifozát nevű növényvédő szer körüli vita miatt.

Október 5-én döntött úgy az Európai Unió, hogy leállítja azt a jóváhagyási procedúrát, amelyet a német Bayer és az amerikai agráróriás Monsanto megafúziójával kapcsolatban indított. Erre azért volt szükség, mert a felek nem nyújtottak be kellő időben olyan információkat, amelyeket a bizottság kért tőlük. Amennyiben a hiányzó adatokat a cégek átnyújtják, a jóváhagyás újraindul, és ennek megfelelően igazítják majd a bizottság döntésének határidejét – írja az euractiv.com.

Brüsszel még augusztusban indított alapos vizsgálatot az 56 milliárd eurós megállapodással kapcsolatban, amellyel a világ legnagyobb integrált növényvédőszer- és vetőmag-vállalata jönne létre. Az Európai Bizottság, amely a 28 tagállamból álló Európai Unióban erőteljes trösztellenes szabályozást alkalmaz, aggodalmát fejezte ki a fúzióval kapcsolatban, mivel a testület szerint fennáll a veszélye annak, hogy csökken a kulcsfontosságú termékek versenyhelyzete a gazdálkodók számára.A Bayer nyilatkozatában az áll, hogy mindent megtesznek annak érdekében, hogy a lehető leghamarabb válaszoljanak a bizottság összes kérdésére. A Bayer és a Monsanto továbbra is együttműködik a hatóságokkal annak érdekében, hogy 2018 elején befejeződjön a fúzió lebonyolítása – tették hozzá.A Bayer még 2016 szeptemberében nyerte meg a fúzióhoz a Monsanto menedzsmentjét, miután többször is növelte árajánlatát. Ha az egyesülés végbemegy, a létrejött új vállalat mintegy 140 ezer alkalmazottat foglalkoztat majd világszerte, a mezőgazdaságból származó összesített éves bevétele pedig mintegy 23 milliárd euró lesz.

Környezetvédelmi csoportok ugyanakkor már most kritikákat fogalmaznak meg a fúzióval kapcsolatban, a Monsanto ugyanis köztudottan komoly szerepet tölt be a géntechnológiával módosított növények előállításában. A bizottság pedig fenntartásainak adott hangot amiatt is, hogy a Bayer a glifozát alternatíváinak egyikét állítja elő, a Monsanto által forgalmazott, glifozát-tartalmú gyomirtószerek közül pedig a Roundup az egyik legelterjedtebb Európában-írta az agrárszektor.Az Európai Unió hamarosan dönt majd arról, megújítja-e a heves vitákat kiváltó glifozát engedélyét, amely az év végén lejár. A közelmúltban kitiltották a Monsanto lobbistát az Európai Parlamentből a glifozátvita miatt.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek