A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

Az Európai Unió Copernicus földmegfigyelési programjának műholdas adatai szerint a nyár eleje óta tomboló erdőtüzek a szibériai Jakutföldön rekordmennyiségű szén-dioxid-kibocsátást eredményeztek.

Környezetvédők attól tartanak, hogy a nagyon meleg idő szította tüzek megolvasztják a szibériai permafrosztot (örökké fagyott talajt) és a tőzeglápokat, még több üvegházhatású gázt kibocsátva a légkörbe a fagyott tundrából.

Idén nyáron eddig több mint 4,2 millió hektárnyi területen tombolt erdőtűz Jakutföldön, hatalmas füstfelhőkkel borítva be nemcsak a térséget, hanem még a több mint 3000 km-re fekvő Észak-sarkot is.

Június óta a kibocsátás több mint 505 megatonna szén-dioxiddal egyenlő mértékű volt a Copernicus megfigyelési szolgálat (CAM) számításai szerint. Ez jóval meghaladja az egész tavalyi tűzszezonban jegyzett 450 megatonnányi kibocsátást – mondta Mark Parrington, a CAM vezető tudósa.

Az erdőtüzek ugyan részei az Oroszország északi térségein lévő erdők természetes megújulásának, de a tudósokat meglepte kiterjedésük és a lángok hevessége az elmúlt években. Ez egybeesik az északi-sarki-térség szélsőséges felmelegedésével, ahol az átlaghőmérséklet emelkedése több mint háromszorosa a globális átlaghőmérséklet növekedésének.

„Ami különösen érdekes, hogy a füsttel teli légtömegek ilyen távoli északi térségeket érnek el. Nem hiszem, hogy korábban bárki is feljegyzett volna ilyet” – mondta Santiago Gassal, a Marylandi Egyetem légkörkutatója.

“Több emberre van szükség” – Kimerült tűzoltók harcolnak a szibériai lángokkal

Nem csak észak-amerikai erdőtüzek füstje, hanem a szibériai tűzvész is elért már Európába, sárgára festve az égboltot. Az idei tüzek szokatlanul nagy intenzitása a tartósan fennálló szélsőséges időjárási körülmények, például az aszály és a forróság számlájára írható, amit a változó klíma okoz. A jakutföldi sztyeppék és fenyvesek felett hónapok óta gomolyog a füst, ahol az Oroszországi Légi Erdővédelmi Szolgálat tagjai megfeszített munkával próbálják megállítani a futótüzet, de a lehetőségeik korlátozottak. A földi egységek főleg lapáttal és láncfűrésszel vágják el a tűz útját, máskor irányított ellentüzekkel, de a helyzet egyre romlik, mert kevesen vannak. Harmadik éve olyan hevesek a tüzek, hogy a szolgálat teljesítőképességének határán van, 250 főállású és 150 nyári szerződéses tűzőr próbál felügyelni egy Franciaországnál kétszer nagyobb területet.
FOTÓGALÉRIA >>>

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek